У Запоріжжі оприлюднено статистику розрахунків за електроенергію і газ. І тут раптом з’ясувалося, що драконівські заходи стосовно ВАТ «Запоріжжяобленерго» (тобто запровадження так званого нульового алгоритму — з перерахунком всієї денної виручки компанії до ДП «Енергоринок») не мали наслідків. Тож гора вродила мишу! Борг станом на початок 2016 року у 1220,5 млн. гривень скоротився аж на 1,2 мільйона. А проблем і галасу було на всю Україну! Колектив компанії навіть якийсь час страйкував чи позначав страйк під стінами облдержадміністрації. По п’ятницях...


Хто ж основні боржники? Та їх і немає! Щоб у цьому переконатися, процитуємо прес-службу Запорізької ОДА: «Споживачі області сплатили 99,2% від вартості товарної продукції енергетиків, що на 8,4% більше, ніж за 2015 рік. У тому числі: населенням сплачено за 94,1% спожитої електроенергії, установами та організаціями державного бюджету — 99,2%, сільгоспспоживачами — 99,9%, підприємствами ЖКГ — 99,9 %, промисловими підприємствами — 99,9%, установами та організаціями місцевого бюджету — 100,3%».


Звідки ж тоді борги «Запоріжжяобленерго»? А тут потрібно спитати тих, хто спочатку накопичував, починаючи з 2010 року, борги, наприклад на Запорізькому титаномагнієвому комбінаті, а потім їх урядовим рішенням списував. Згодом усе це вже 2016-го вилилося в «нульовий алгоритм», бо за чужі борги хтось же мав відповісти?


Щодо газу, то оприлюднено статистику боргів тільки за так званими фондами Запорізької ОДА. Тобто йдеться лише про комунальну теплоенергетику, бюджетні організації та населення. Тут рівень оплати становить усього 68%, і це на 16 відсотків нижче, ніж навіть показники 2015 року, коли теперішні нелюдські тарифи було запроваджено. Серед основних винуватців саме теплоенергетики (63% проплати) і населення — 69%. Протягом 2016 року газова заборгованість по області сягнула 1417,1 млн.

гривень. Найбільше ж заборгувало тепер уже довіку винне за все населення — 750,4 млн. гривень. Підприємства теплокомуненерго області накопичили борги у 665,4 млн. гривень. А бюджетні організації, коли й мають, то лише символічну заборгованість.

Запоріжжя.