У Запоріжжі тема загальнобудинкових газових лічильників вийшла на новий рівень протистояння. Довгі і непродуктивні дебати в місті навколо їх встановлення, здається, закінчилися. За все почали відповідати споживачі. За відомостями депутата міськради Дмитра Сірого, жителі семи багатоповерхівок сидять без газу. Деякі будинки вже з тиждень з відімкненим постачанням.

 

Зауважимо, що в місті ще 25 січня збиралися скасувати рішення міськради від 28 вересня 2016 року "Про впорядкування питань відносно установки будинкових (загальнобудинкових) вузлів обліку природного газу". Коли точніше, то йдеться про заборону встановлення згаданих лічильників без згоди мешканців. Утім, згоди так і немає, мало того, відповідна петиція до міськради легко набрала 1000 голосів проти загальнобудинкових лічильників за необхідності всього 750. Через те міський голова Володимир Буряк спочатку зняв питання скасування вересневого рішення з порядку денного і підписав розпорядження про громадські слухання з цього питання.

 

У свою чергу газівники стверджують, що й слухати нікого не треба -- все вже вирішено на загальнодержавному рівні. Тобто нормативна база передбачає, що ніяких квартирних лічильників встановлювати не треба, а тільки загальнобудинкові. А стосовно відімкнутих від газу будинків, то за твердженням представників "Запоріжгазу" у всьому винні самі мешканці, які не підпускають фахівців до комунікацій.

 

Власне, газівники давно звикли і, схоже, ще довго будуть жити за принципом: "За все винен, відповість і розплатиться тільки споживач". Утім, розмах кампанії проти встановлення лічильника -- "одного на весь колгосп", може призвести й до соціальних потрясінь у місті.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України