Про так зване вимушене підняття цін на масові сорти хліба на нараді в ОДА повідомила директор ТДВ "Івано-Франківський хлібокомбінат" Світлана Криворучко. Зважаючи на зростання собівартості продукції, зумовлене підвищенням вартості борошна, паливо-мастильних матеріалів, мінімальної заробітної плати, цін на газ, електроенергію та інші статі витрат, товариство запланувало підвищити вартість буханця на 80--90 копійок. У свою чергу заступник голови облдержадміністрації Ярослав Паранюк застеріг, що таке стрімке подорожчання може негативно вплинути на цінову ситуацію на ринку споживчих товарів та призвести до соціального напруження. За його словами, слід пам'ятати, що "ринок орієнтується на середньостатистичного покупця, тому підвищення ціни на такий продукт, як хліб, має відбуватися поступово". Зрештою посадовець дав доручення обласному регіональному відділенню Антимонопольного комітету України перевірити обґрунтованість підвищення ціни на хліб виробництва ТДВ "Івано-Франківський хлібокомбінат". А його начальниця дала згоду на поступове підвищення ціни в фірмових магазинах. Продавчиня одного з них уже підтвердила, що з понеділка, 6 лютого, хліб подорожчає. У цій ситуації доречним буде нагадати, що товариство нещодавно вже піднімало вартість хлібобулочних виробів. Коли у грудні перерахували пенсії на неповні 10 відсотків, до прикладу, батон нарізний відразу подорожчав з 8 гривень до 8,50.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України