Українські виробники продукції з риби та інших водних біоресурсів торік збільшили обсяги її реалізації за межі країни на 39%. Порівняно з 2015-м — до 21,8 млн. дол. проти 15,7 млн., повідомили у Раді з питань експорту продовольства (UFEB).

 

У структурі проданого переважає філе та інше м’ясо риб, консерви, ікра і ракоподібні. За межами держави значний попит має свіжа, охолоджена, солона, копчена і навіть сушена продукція.

Хоча за деякими товарами виручка від поставок зросла в рази, не все так оптимістично. За інформацією провідного аналітика UFEB Анни Бурки, найбільших труднощів зазнають експортери, які здійснюють поставки в рамках групи «готова або консервована риба, ікра». Після падіння у 4,5 разу позаторік (до 4,6 млн. дол. з 20,8 млн. у 2014-му) ці позиції так і не відновилися.

Про шляхи подолання кризи у галузі та можливості розвитку експорту йтиметься 16—17 лютого на першій в Україні конференції виробників та переробників риби і морепродуктів Fіsh and Seafood 2017. На захід, який відбуватиметься за підтримки Мінагрополітики та Держрибагентства в Ірпіні, що на Київщині, зберуться більш як 200 учасників від 120 провідних підприємств галузі.

Галина КВІТКА.

Фото Сергія СВІТЛИЦЬКОГО (із архіва «Голосу України»).