Польсько-український проект -- двомовна вистава "ДУБ" реалізується в чотирьох українських містах: Черкасах, Києві, Кропивницькому та Кременчуці.

 

Фото
сайту pplus.in.ua.

 

Як повідомляє Програма Плюс, постановка заснована на реальних подіях, які відбулися в Бидгощі після Майдану. До міста завітав український письменник Юрій Андрухович і посадив символічне дерево -- дуб. Але його зламали. Цей факт надихнув Рафала Марцінковського на створення такого проекту й спробу через виставу примирити два народи.

 

У спектаклі розглядається проблема історичної пам'яті, яка має бути платформою для побудови добросусідських відносин між поляками та українцями. А також намагання звести мости між двома народами на основі спільних цінностей, їхнього прагнення до свободи та незалежності.

Організатором проекту виступив філолог, славіст, зaступник керівника "Клубу друзів України" Рафaл Марціновський. Над її сценарієм та постановкою працювали десять старшокласників Черкаської гімназії № 1 та стільки ж школярів із м. Бидгощ (Республіка Польща).

 

На Кіровоградщині, звідки родом Герой Небесної Сотні Віктор Чміленко і про якого, зокрема, розповідається у виставі "Дуб", проект приймав Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.Л. Кропивницького.

 

Юних акторів привітав перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко.

 

"Сьогодні ми перебуваємо на складному шляху до Європи. На жаль, український народ заплатив надзвичайно високу ціну за своє прагнення жити у вільній, незалежній та європейській державі. Найкращі сини та доньки України віддали за це своє життя, як Герої Небесної Сотні на Майдані, як наші військовослужбовці, які захищають суверенітет і територіальну цілісність від російського агресора на сході нашої держави. Але і польські, і українські діти прагнуть бути вільними, а не жити в зоні впливу Росії. Так і буде, і Україна переможе у своїй боротьбі за свободу і незалежність", -- наголосив посадовець.

 

У Кременчуці виставу демонструватимуть 8 лютого.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України