Після низки скарг побутових споживачів у Вінниці на якість блакитного палива, якість газу перевірять у Києві — у лабораторії ДП «Укрметтестстандарт».


— Перевірка здійснюється з ініціативи ПАТ «Вінницягаз», — повідомила прес-секретар товариства Оксана Поліщук. — Вирішили на конкретному прикладі переконати споживачів, що подаємо паливо належної якості. Кажу про це з упевненістю тому, що фальсифікація газу неможлива.


За словами співрозмовниці, кожен місяць якість газу перевіряють у лабораторії Бердичівського лінійно-виробничого управління ПАТ «Укртрансгаз», що обслуговує газогони на Вінниччині. «Середній показник калорійності блакитного палива, що надходить в область побутовим споживачам, становить 8200 кілокалорій при мінімально допустимому показнику 7600 кілокалорій, — зазначає Оксана Поліщук. — Це головний показник якості. З результатами перевірки кожен може ознайомитися на сайті товариства. Протоколи якості — у вільному доступі».


Споживачі нарікають, що газ погано гріє, горить не блакитним, а червоним полум’ям. «Справді, природний газ під час згорання має блакитне полум’я, — наголошує начальник служби контролю ПАТ «Вінницягаз» Сергій Капшук. — Якщо колір інший, то причину слід шукати у плиті, форсунках».


Згоду на перевірку газу надала жителька приміського села Вінницькі Хутори Надія Степашко. Відбір газу у її оселі зробив старший науковий співробітник лабораторії ДП «Укметтестстандарт» Роман Тетреннік. Результати перевірки ПАТ «Вінницягаз» оприлюднить на своєму сайті. Окремо отримає їх також Надія Степашко.


Вінницька область.