Цього року, 6 лютого, виповнилося 25 років від дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і Азербайджаном. Дипломатичні відносини між двома державами було встановлено після здобуття ними незалежності, в 1992 році. Невдовзі було відкрито диппредставництва Азербайджану в Києві, і України -- в Баку. Практичне співробітництво між Азербайджаном та Україною у різних сферах завжди вирізнялося стабільним розвитком, розширенням гуманітарних контактів, поглибленням взаєморозуміння між народами двох країн. Сьогодні ці відносини переживають новий етап розвитку...

 

У XX столітті Азербайджан, як і братня Україна, двічі добивався державного суверенітету. Після розпаду царської Росії у наших країнах було утворено демократичні республіки. Між двома країнами було встановлено дипломатичні відносини, і держави почали спільно боротися проти більшовизму. Зокрема, під час Версальської конференції делегації Азербайджану й України постійно контактували та координували свої зусилля в ім'я незалежності й суверенітету своїх держав.

 

Україна відновила незалежність 24 серпня 1991 року, Азербайджан -- 18 жовтня 1991 року. Обидві країни вступили в XXІ століття із надією та оптимізмом. Волею долі, майже одночасно, продовжуючи багатовікові традиції власної державності й використовуючи своє суверенне право, Азербайджанська Республіка в 1995 році, а Україна -- в 1996-му ухвалили Основні Закони своїх держав -- Конституції, що заклали міцну основу демократичного порядку й правової світської держави, визначили шляхи розвитку обох країн і в такий спосіб активно вивели свої законодавства на рівень європейських стандартів.

 

Теплі дружні відносини між Азербайджаном та Україною склалися набагато раніше офіційного встановлення дипломатичних відносин між Києвом і Баку. Між двома народами здавна існувала глибока й традиційна дружба. Загальнонаціональний лідер азербайджанського народу Гейдар Алієв завжди з особливою теплотою і увагою ставився до українського народу. Будучи першим заступником голови Ради Міністрів СРСР, він немало зробив для України. Багато хто знає, що саме завдяки Гейдару Алієву було виділено кошти на реставрацію Київської національної філармонії. За його безпосереднього сприяння було побудовано і здано в експлуатацію завод "Оболонь". З його ініціативи була побудована фабрика дитячого харчування. Можна згадати й допомогу в будівництві Київського метрополітену.

 

Завдяки дружбі й політичній волі глав держав між Азербайджаном і Україною налагоджено механізм політичних контактів усіх галузей влади та громадян обох країн. Незважаючи на значну насиченість, а також на подальшу диверсифікованість каналів спілкування, приділяється неослабна увага регулярним зустрічам на рівні глав держав, урядів, зовнішньополітичних відомств двох країн.

 

Уряд Азербайджану завжди надавав і надає величезного значення розвитку відносин із Україною, розглядає Україну як надійного друга й партнера. Нинішній Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв вважає, що дружні відносини, які традиційно склалися між Азербайджаном і Україною, розвиватимуться і в майбутньому.

 

Із усіх пострадянських держав саме Україна, одразу після розпаду СРСР і утворення суверенних держав, стала найбільш надійним стратегічним партнером Азербайджану як на рівні офіційних відносин, так і у сфері своєрідної народної дипломатії. Партнерство двох держав має багатогранний характер і базується на взаємовигідному політико-економічному співробітництві. Як наслідок -- будь-яка серйозна політична подія в одній країні, так чи інакше, відбивається на розвитку ситуації в іншій. Плідне конструктивне співробітництво Азербайджану та України було обумовлено спільністю процесів на пострадянському просторі, й, насамперед, збігом стратегічних інтересів двох країн. Одне слово, україно-азербайджанські партнерські взаємовідносини мають глибоке коріння в новітній пострадянській історії двох держав.

 

Зрозуміло, що найбільшою проблемою для Азербайджанської Республіки є вірмено-азербайджанський нагірно-карабаський конфлікт. Це небезпека, загроза не тільки для Азербайджану, а й для усього регіону. Сьогодні цей конфлікт перебуває в центрі уваги міжнародної громадськості. Україна як стратегічний партнер Азербайджану є членом ГУАМ і ОБСЄ, може бути зацікавлена як співголова Мінської групи ОБСЄ у якнайшвидшому розв'язанні вірмено-азербайджанського нагірно-карабаського конфлікту та врегулюванні ситуації на південному сході України і в окупованому Криму.

 

Україна і Азербайджан успішно підтримують одне одного в рамках багатьох міжнародних організацій, зокрема, в ООН, ОБСЄ, Раді Європи. Коли Азербайджан став непостійним членом Ради Безпеки ООН, Україна завжди мала там підтримку. Сьогодні Україна займає такий само статус на 2016--2017 роки, і, безумовно, обстоюватиме позицію Азербайджану. Особливо гостро зараз стоять питання взаємного захисту суверенітету й територіальної цілісності країн. Україна підтримує позицію Азербайджану щодо статусу Нагорного Карабаху, Азербайджан посідає однозначну позицію у питанні територіальної цілісності України.

 

Без взаємної довіри україно-азербайджанські відносини ніколи не будуть повноцінними. Україна й Азербайджан мають багату історію відносин. Між цими країнами з моменту здобуття незалежності завжди існували особливі дружні відносини. В Азербайджані споруджено пам'ятник великому синові України Тарасу Шевченку, встановлено пам'ятник Лесі Українці. В центрі Києва відкрито красивий сквер імені Гейдара Алієва, де встановлено пам'ятник загальнонаціональному лідерові Азербайджану.

 

Водночас хочу відзначити, що українсько-азербайджанське співробітництво має значний потенціал для розвитку. В обох сторін є прекрасні можливості для поглиблення співпраці в усіх сферах двосторонньої взаємодії, зокрема, в політичній, міжпарламентській, економічній, енергетичній, транспортній, військово-технічній, аерокосмічній, гуманітарній тощо.

 

У свою чергу приємно відзначити, що великі українські компанії, зокрема ті, які спеціалізуються на будівельній сфері, проявляють зацікавленість в азербайджанському ринку. Сьогодні ми бачимо, як динамічно розвиваються Баку й регіони країни, і українські компанії, враховуючи їх досвід як в Україні, так і за кордоном, готові брати участь у реалізації великих інфраструктурних проектів в Азербайджані.

 

Що стосується економічних питань, то в цій сфері є величезний потенціал. Тут є можливості для розширення взаємної торгівлі, президенти двох країн -- Петро Порошенко та Ільхам Алієв -- під час останньої зустрічі домовилися про те, що Азербайджан приділить увагу українським компаніям у справі доставки в нашу країну імпортованих товарів, крім того, Азербайджан уже має широкі експортні можливості, і ємкий український ринок дуже цікавий для Баку.

 

Одним із перспективних напрямів співробітництва між Україною і Азербайджаном, що становлять взаємний інтерес, є енергетична сфера. Зважаючи на спільність цілей Києва й Баку стосовно диверсифікованості постачання енергоресурсів, кооперація у цій галузі, без перебільшення, набуває характеру основного вектора українсько-азербайджанських відносин. Державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR уже активно присутня в Україні, вклала великі інвестиції -- понад 200 мільйонів доларів, відкрила 60 автозаправних станцій. Діяльність SOCAR в Україні дуже успішна, вона ще більше об'єднує наші країни.

 

Сьогодні Україна й Азербайджан -- держави з великим потенціалом співпраці не тільки в галузі економіки, а й у сфері культури, науки, освіти, охорони здоров'я, спорту й туризму.

 

Хочу зазначити, що на окрему увагу заслуговує співробітництво в сфері освіти. Активно розвиваються контакти між вищими навчальними закладами двох країн, основою яких є угоди між вишами. Сфера освіти є важливою складовою "гуманітарного мосту" між молоддю обох країн.

 

Глибоко переконаний, що за спільних зусиль обох сторін відносини стратегічного партнерства між двома країнами принесуть реальні результати на благо обох народів. Я люблю Баку. І щиро скажу, що люблю і Київ. Не тому, що зараз живу в цьому місті. Адже місто Київ дуже затишне й гарне, з багатою історичною спадщиною і культурою. Представники різних національностей і релігій почуваються тут цілком комфортно. І в цьому теж простежується схожість двох столичних міст -- Баку й Києва.

 

Аріф Джаміль оглу ГУЛІЄВ,
доктор юридичних наук,
професор кафедри міжнародного права Національного авіаційного університету,
академік Української академії наук,
заслужений працівник освіти України,
голова ГО "Інститут народної дипломатії" і "Вчена рада азербайджанців України",
член Міжнародної федерації журналістів,
член Національної спілки журналістів України,
член Об'єднання журналістів Азербайджану.