На Вінниччині у трьох населених пунктах оголошено карантин у зв'язку із захворюванням свиней на африканську чуму. Восени минулого року з такої ж причини в Тульчинському районі знищено понад п'ятсот голів свиней. Нині знову довелося знищувати тварин. Карантинні заходи запроваджено у Мурованокуриловецькому районі -- у селах Вищеольчедаїв, Морозівка та у самому райцентрі.

 

За словами керівника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорія Сидорука, перший випадок хвороби виявлено у господарстві одного з мешканців Вищеольчедаєва, де на той час нараховувалося дев'ять свиноматок, два кнурі та десять голів молодняка. Господар припускає, що дві свиноматки та кнур захворіли після згодовування кормової добавки. Згідно з результатами дослідження відібраного матеріалу загиблого кнура, виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС). Такий само діагноз підтверджено у двох загиблих тварин у приватному підприємстві "Бонас" села Морозівка. Тут було найбільше поголів'я -- 275 одиниць. Ще одне джерело захворювання на АЧС зафіксовано у приватному господарстві одного з жителів селища Муровані Курилівці, де було семеро тварин.

 

-- Першочергові заходи вжито з метою локалізації вогнища захворювання, це найважливіше у боротьбі з АЧС, -- наголошує Григорій Сидорук. -- Виставлено санітарні пости. Знищено тварин у зоні зараження. Люди важко переносять таку втрату. Тому до роботи з ними залучили психологів.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України