У селі Мньов Чернігівського району вовки знищили всіх домашніх псів. Навіть великих вівчарок. Приміром, у Неданчичах Ріпкинського району вовча зграя серед білого дня забігла на приватне подвір'я і розірвала 60-кілограмову вівчарку.

 

Колишній єгер, мешканець Мньова Юрій Лутченко, в якого також пропали дві мисливські собаки, підозрює, що нашестя вовків йде з чорнобильської зони, адже там їх розвелося сила-силенна. А вовчиці саме зараз навчають вовченят полювати.

 

Місцеві кажуть, що нашестя вовків почалося з осені, хоча траплялися окремі випадки і раніше. Мисливці влаштовують облави на сіроманців, але хижаки дуже хитрі і не завжди таке полювання закінчується успіхом.

 

"За оцінками досвідчених мисливців, -- розповідає головний спеціаліст відділу мисливського господарства обласного управління Володимир Курилко, -- кількість вовків у навколишніх лісах за останні роки помітно збільшилася. Торік навіть навесні, коли місцеві жителі вигнали худобу на пасовище, лісові хижаки вже не боялися наближатися до сіл і нападати на домашніх тварин".

 

Про справжню біду для лосів від вовчих нападів говорять і у Козелецькому районі, що теж межує з чорнобильською зоною. Так єгері мисливського господарства "Рись" часто натрапляють на рештки лосів зі слідами жорстокого бою. У Перелюбі Корюківського району мусили організовувати гуртове полювання на вовків, щоб хоч трохи віднадити їх від селянських господарств.

 

Мисливствознавці вважають однією з причин вовчого нашестя ще й те, що "африканська чума" знищила багато диких свиней, і вовки змушені забігати в села. При цьому не гребують і качками та гусьми.

 

Кажуть спеціалісти і про... помсту вовків людині. Адже, якщо вбитого вовка провезти у машині, то рештки вовчої зграї прибіжать до садиби свого кривдника і винищать усю живність.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України