Борги за енергоносій на Хмельниччині сягнули майже 250 мільйонів гривень. Як повідомили у ТОВ «Хмельницькгаз збут», справно розраховуються по платіжках лише 47 відсотків мешканців області, решта — з боргами. До того ж найбільші мають клієнти з обласного центру та Хмельницького району. Загалом вони не заплатили 123 мільйони гривень.

Розповіді про те, що зростання боргів — явище сезонне і пов’язане насамперед із опалювальним сезоном, виявилися міфом. Як проаналізували на підприємстві, їх накопичення розпочалося, відколи уряд майже у шість разів підвищив ціну на природний газ для населення. Відтоді хмельничани дедалі гірше платять як взимку, так і влітку. Така тенденція набуває загрозливого характеру.

Платити за «комуналку», не використовуючи субсидій, стає дедалі проблемніше. Чимало споживачів через низьку платоспроможність звернулися в свої управління соціального захисту та отримали субсидії. Державною допомогою на послуги з газопостачання зараз користуються 191 тисяча мешканців Хмельниччини. Це вже у півтора разу більше, ніж торік. Що буде далі?

Ситуація має приблизно такий вигляд: справно розраховується за платіжками саме та частина населення, що має державну підтримку. Решта ж поступово поповнює лави боржників.

— Нас турбує така складна ситуація з незадовільними розрахунками саме у пік опалювального періоду, коли значно зростає споживання блакитного палива, — констатувала директор ТОВ «Хмельницькгаз збут» Олександра Панькевич. — Адже нам, газопостачальному підприємству, потрібно виконати свої зобов’язання та у встановлені терміни розрахуватися з НАК «Нафтогаз України» за поставлене паливо. Тільки такий алгоритм дає змогу надалі забезпечувати безперебійне газопостачання.

Проте дотримуватися його стає дедалі важче. Тож не дивно, що підприємство шукає всі можливі варіанти, аби збільшити фінансові надходження. При цьому газівники вдаються до деяких заходів, котрі викликають ще більше роздратування споживачів.

Зокрема, це стосується встановлення і перевірок засобів обліку. Масове монтування загальнобудинкових лічильників, котре відбулося ще восени, викликало у людей побоювання, що їм доведеться платити за газ, спожитий не тільки їхньою родиною, а ще й сусідською. Тому це підштовхнуло чимало сімей до встановлення індивідуальних лічильників. Утім, попри те, що кожен споживач купує за власний кошт новий прилад, виготовлений і сертифікований в країні, він обов’язково має здати його на перевірку у «Хмельницькгаз». Така перевірка безплатна. Однак найбільша проблема у тому, що здійснити її можна тільки в центральному офісі в обласному центрі. Тож виходить, що мешканцю віддаленого району доведеться заплатити за проїзд туди і назад майже двісті гривень, аби доставити лічильник на перевірку. А оскільки забрати його в той же день практично неможливо, то прокататися за такі ж гроші доведеться ще раз.

Ці «дрібниці» додають ще більшого соціального напруження у стосунках споживачів і постачальників газу. Хоча, за великим рахунком, обидві сторони є заручниками ситуації. Газівники попереджають: у разі значної і тривалої заборгованості компанія повинна припинити постачання відповідно до Постанови Кабміну «Про затвердження Правил постачання природного газу» та Кодексу газорозподільних систем. Крім того, відновлення газопостачання можливе лише за умови стовідсоткового погашення боргу, а також оплати вартості робіт з відновлення, яка становить майже 400 гривень. Якщо згадати, що за спожите вчасно платить менше половини індивідуальних споживачів, виходить, що відключеною має бути половина Хмельниччини. На місцях до таких кардинальних заходів ніхто не вдається. Всі розуміють, що це може спричинити соціальний вибух. І все-таки вимушено вже припинили газопостачання 3 679 споживачам, які заборгували 5,6 мільйона гривень. Понад сотню справ про борги передали до суду. Але навіть подібні критичні заходи не стають пересторогою для інших. Борги зростають, і передумов для їх зменшення поки що немає. Єдиний вихід, який пропонує уряд, а з ним і місцеві газопостачальні організації, — субсидії. Але складається враження, що це не тільки не розв’язує кардинально проблеми, а заганяє всіх у ще більший глухий кут. Тільки трохи віддалений у часі.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.