У Запоріжжі тема загальнобудинкових газових лічильників вийшла на новий рівень протистояння. Довгі і непродуктивні дебати в місті навколо їх встановлення, здається, закінчилися. За все почали відповідати споживачі. За словами депутата міськради Дмитра Сірого, мешканці вже семи багатоповерхівок сидять без газу.

Зауважимо, що в місті ще 25 січня збиралися скасувати рішення міськради від 28 вересня 2016 року «Про впорядкування питань відносно установки будинкових (загальнобудинкових) вузлів обліку природного газу». Йдеться про заборону на встановлення згаданих лічильників без згоди мешканців. Утім, згоди й так немає, мало того, петиція до міськради проти загальнобудинкових лічильників легко набрала 1000 голосів за необхідності всього 750. Через те міський голова Володимир Буряк зняв питання скасування вересневого рішення з порядку денного і підписав розпорядження про громадські слухання з цього питання.

Своєю чергою газівники стверджують, що й слухати нікого не треба — все вже вирішено на загальнодержавному рівні. Тобто нормативна база передбачає, що квартирних лічильників встановлювати не треба, а тільки загальнобудинкові. А щодо відключених від газу будинків, то, за словами представників «Запоріжгазу», у всьому винні самі мешканці, які не підпускають фахівців до комунікацій.

Власне, газівники давно звикли і, схоже, ще довго житимуть за принципом: «За все відповість і розплатиться тільки споживач». Але розмах кампанії проти встановлення загальнобудинкових лічильників може призвести до соціальних потрясінь у місті.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.