така мета соціального проекту «Школа волонтерів». Реалізувала задум протягом жовтня—грудня 2016 року Всеукраїнська громадська організація «Поруч» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft fur Іnternatіonale Zusammenarbeіt (GІZ) GmbH, що діє за дорученням уряду Німеччини.

 

«Цей проект — «Школа волонтерів» — популяризує волонтерський рух. Учасники школи мали можливість ознайомитися із його ретроспективним аналізом, зокрема — в Україні. За мету ми обрали активізацію внутрішньо переміщених осіб, їхню інтеграцію в громади. Захід передбачав триденні тренінги тривалістю понад 40 годин. Ми покращували теоретичну та практичну підготовку волонтерів у таких містах, як Харків, Дніпро, Краматорськ, Запоріжжя та Сєверодонецьк. Наш проект охопив понад дві сотні людей. Маємо гарні результати реалізації локальних ініціатив — «Енергія поколінь» у Дніпрі, робота із дітьми-інвалідами у Краматорську. До акції «Подаруй українську книгу бібліотекам Донбасу» долучилися також і випускники нашої школи. Понад 1000 книг уже доставлено до бібліотек Донецької та Луганської областей», — розповіла виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Поруч» Марія Тищенко.


Окрім того, одним із результатів роботи став методологічний посібник, який містить такі розділи, як сутність волонтерства та його історія, цивільно-правова відповідальність здійснення волонтерської діяльності в Україні, проектний менеджмент, перша медична допомога. На тренінгах була змога навчитися надавати першу допомогу. Вік учасників — від 14 до 65 років.


Як зазначив керівник проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» Майк Маттес, компанія GІZ працює в Україні понад 20 років та виконує декілька завдань. «Із початку 2015 року ми долучаємося до допомоги із розв’язання кризи на сході України. Зокрема, створено проект для покращення інфраструктури. В рамках цієї програми ми допомагаємо регіонам Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Ініціатива містить чотири напрями — підтримка служби надзвичайних ситуацій, два проекти, спрямовані на громади у контексті соціальної та психологічної допомоги, ідеї щодо подолання імовірних конфліктів. Ми вважаємо, що негативні результати воєнної кризи на сході України можна подолати шляхом встановлення співпраці між усіма інституціями держави й за сприяння волонтерів», — зауважив М. Маттес.

Київ.

Довідково

«Школа волонтерів» — проект, спрямований на популяризацію ідей волонтерства, підвищення рівня обізнаності активних громадян про історичний досвід волонтерської діяльності у світі, заохочення внутрішньо переміщених осіб до активної участі в суспільному житті своєї громади, об’єднання ВПО і громади задля досягнення спільних цілей.