Споживчі ціни на цукор, власне як і на інші продукти харчування, поступово зростають. З початку року найбільш помітне здорожчання  відбулося у Києві, а також на Черкащині, Одещині, Рівненщині, Хмельниччині, Запоріжжі та Сумщині.  

 

Динаміка цін на цукор на споживчому ринку (грн./кг)

 

Джерело: за інформацією Держстату.

 

Водночас, у січні українські виробники експортували 65,15 тисячі тонн солодкого піску на 32,6 мільйона доларів. Найбільше поставлено до Туреччини та Шрі-Ланки – по 12,9 тис. т, до М'янми -- 5,6 тис., Швейцарії -- 4,3 тис.,  Ізраїлю -- 4,3 тис., повідомляє «Укрцукор».

 

Загалом, у січні реалізація білих кристалів за межі держави впала вдвічі, порівняно з минулорічним груднем. Адже з вересня на зовнішні ринки відвантажили його чимало -- 409,7 тис. т українського цукру, решта -- націлена на внутрішній ринок, зазначають в галузевій асоціації. Надалі експорт продовжуватиметься, але значно повільнішими темпами. До наступного виробничого сезону, тобто до вересня 2017-го за кордон ще може піти до 100 тис. т солодкого піску.

 

Галина КВІТКА.

 

Голос України