Парламентська хроніка


Ранкове засідання 8 лютого


Верховна Рада розглянула та ухвалила низку ратифікаційних питань. Зокрема, проект закону про ратифікацію Угоди про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції (Євроюст). Нею визначаються правові підстави для співробітництва між нашою країною і Євроюстом у боротьбі з тяжкими злочинами, зокрема організованою злочинністю і тероризмом. В угоді також регламентуються питання, пов’язані з обміном інформацією, а також закріплюються права суб’єктів на доступ до даних, що їх стосуються.


Сесія також підтримала проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Індонезія про співробітництво в оборонній галузі. Ця угода має на меті встановлення загальних принципів та процедур співпраці між сторонами у сфері оборони. Це, зокрема, включає: визначення термінів і державних органів, уповноважених на виконання цієї угоди, спільних заходів і напрямів співробітництва; порядок обміну інформацією, делегаціями, захисту і розповсюдження прав інтелектуальної власності, вирішення спорів, питання юрисдикції та відповідальності, внесення змін і доповнень до цього документа.

 

Під час його обговорення Сергій Мельничук з групи «Воля народу» критично висловився на адресу керівництва Міноборони. Таку заяву різко обірвав Голова Верховної Ради Андрій Парубій: «Сьогодні українська армія захищає на сході нашу державу від російського агресора. І Авдіївка продемонструвала високий рівень організованості й дисципліни українського війська. Я вважаю неприйнятним, щоб в залі Верховної Ради говорили такі висловлювання про міністра оборони і про інше вище керівництво нашої армії. Це удар в спину українській армії. Інакше я цього трактувати не можу».


Ще одна перепалка у сесійній залі спалахнула навколо «мовного питання». Звертаючись до колег, А. Парубій закликав їх виступати лише державною мовою. Проте дослухалися до прохання глави парламенту не всі обранці. Тож головуючому довелося зацитувати норму Регламенту: «Засідання Верховної Ради, її комітетів та комісій ведуться державною мовою. Промовець може виступати іншою мовою, якщо переклад його виступу на державну мову забезпечує апарат Верховної Ради».

«Станом на сьогодні немає такого механізму забезпечувати переклад», — сказав А. Парубій і додав: «Не робіть конфлікту там, де його нема. Є єдина державна мова в Україні — це українська».


Водночас народні депутати підтримали низку постанов про призначення парламентських слухань. Зокрема, «Пріоритетність додержання страхових засад при формуванні пенсійної системи» (7 червня).


Під час традиційного для середи виголошення заяв Тетяна Бахтеєва (Опозиційний блок) порушила питання ситуації в медичній сфері. За її словами, вона катастрофічна. Аби переконатися у цьому, достатньо побувати у лікарні. «Стан системи охорони здоров’я не задовольняє навіть базові потреби суспільства. Люди не отримують якісну та своєчасну допомогу, — заявила вона. — У 2015 році Україна посіла друге місце у світі за рівнем смертності. Щогодини у нас помирає 85 людей. ВООЗ назвала Україну найвідсталішою країною в Європі за рівнем вакцинації від дифтерії у 2016 році. Такого недофінансування галузь не мала за 25 років незалежності. Як наслідок, не фінансуються важливі програми, не купується медичне обладнання тощо». І керівництво МОЗ, наголосила обраниця, несе пряму відповідальність за розвал галузі й нинішню катастрофу.


Олег Ляшко, лідер Радикальної партії, торкнувся питання співпраці України з МВФ. За його словами, влада підготувала до підписання проект меморандуму з МВФ. У ньому в обмін на черговий транш запроваджуються драконівські умови. Зокрема, передбачено продаж земель сільськогосподарського призначення, підвищення пенсійного віку замість збільшення пенсій, на чому наполягає Радикальна партія. Також скорочуються видатки на освіту, медицину. Крім того, продовження підвищення тарифів, обмеження інших соціальних пільг. Це фактично консервація України як сировинного придатку. Такі документи, переконаний О. Ляшко, не повинні підписуватися таємно. Тому вимагає від уряду й Президента негайно публічно за участю лідерів політичних сил обговорити проект меморандуму. А питання підвищення пенсійного віку та продажу землі — винести на всеукраїнський референдум.


Ігор Лапін («Народний фронт») висловився щодо так званої економічної блокади. «Я категорично проти торгівлі з окупантом, контрабанди і взагалі проти будь-яких порушень у нашій державі. Я категорично проти терористів, які підривають, у тім числі й нашу економіку. Але право регулювати будь-які процеси в державі має держава. І лише вона може гарантувати безпеку своїх громадян. Буду радий, якщо наші побратими, які не пропускають товари на схід, спонукають нас усіх прийняти відповідні закони, а громадським активістам залишиться лише контролювати їх виконання», — сказав він.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у своєму виступі торкнулася теми українських заручників, які перебувають як на окупованих територіях, так і в Російській Федерації. «Саме цього дня, восьмого лютого, день народження святкує політв’язень Кремля Роман Сущенко. Давайте привітаємо його з цим святом і через його родину, адвокатів передамо привіт українському журналісту, який бореться за Україну в Ліфортово своєю мужністю і позицією», — зауважила І. Геращенко.


Вона нагадала, що Р. Сущенка, так само як й інших політв’язнів, затримали за надуманими обвинуваченнями. «Сьогодні Російська Федерації утримує щонайменше 10 політв’язнів, в особливому кейсі знаходяться понад 30 кримських татар, які так само стали в’язнями Кремля і якими Росія шантажує Україну і світ. Так само на окупованих територіях перебуває 109 заручників — це цивільні, військові, чоловіки, жінки. Ключ від звільнення всіх цих заручників знаходиться у Путіна. Ми з вами маємо боротися за звільнення кожного українця. Для цього посилювати тиск на Росію, в тому числі через залучення до цієї важливої роботи дипломатичного корпусу, через координацію зусиль з СБУ і посилення тиску всього світу», — наголосила Перший заступник глави парламенту.


Окремо І. Геращенко звернулася до колег у сесійній залі з проханням особливу увагу приділяти родинам заручників, які потребують психологічної допомоги, а інколи й матеріальної. А ще, зауважила політик, в’язням дуже важливо отримувати листи з України.


Крім того, Віктор Галасюк (Радикальна партія) від імені двох фракцій виголосив заяву. Вона стосувалася законопроекту про скасування мораторію на експорт лісу-кругляка, який нещодавно було зареєстровано у парламенті. Обранець заявив, що всупереч Регламенту документ має розглядати не його Комітет з питань промислової, а економічної політики. Він закликав, по-перше, виправити цю прикру помилку. А, по-друге, робити з лісу-кругляка готові товари на території України. «З прийняттям мораторію, який виборола Радикальна партія з однодумцями, ця галузь почала відроджуватися. Плюс 17 відсотків у доларах США до бюджету, втричі зросли інвестиції з ввезення деревообробного обладнання в Україну. Сьогодні ж пропонують за черговий транш скасувати цей мораторій», — наголосив обранець, назвавши таку політику уряду недолугою.


Із днем народження цього дня вітали: Юрія Березу («Народний фронт»), Ігоря Діденка («Самопоміч»), Миколу Люшняка (БПП) та Івана Мельничука (БПП).

 

Дослівно

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:


«Україна бореться за кожного. За тих, хто утримується в тюрмах Ліфортово, в колоніях Сибіру, на окупованих територіях. Наше завдання — звільнити їх. Що ми можемо зробити? Посилювати тиск на Москву через залучення до цього міжнародних організацій і підтримувати родини заручників. Хлопці, тримайтеся! Ми дякуємо вам за мужність, за те, що ви є справжні українці».

 

Олександр Бакуменко, Петро Юрчишин. 

 

Борис Тарасюк, Ганна Гопко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.