Вечірнє засідання 7 лютого


Верховна Рада України затвердила Звернення до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії Російської Федерації проти України (258 «за») та доручила Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій.


У Зверненні український парламент закликав парламенти іноземних держав та міжнародні організації засудити Російську Федерацію за порушення режиму припинення вогню, передбаченого Мінськими домовленостями, навмисну руйнацію іррегулярними та регулярними збройними формуваннями Російської Федерації міста Авдіївка Донецької області. Верховна Рада також звернулася до міжнародних організацій, представників громадянського суспільства, правозахисних організацій із закликом розслідувати випадки серйозних порушень міжнародного гуманітарного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України, зокрема, можливого скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людяності.


Під час обговорення народний депутат України Світлана Заліщук продемонструвала у парламенті відео обстрілів житлових кварталів у Донецьку, яке передали українські військові, наголосивши, що це — один із доказів присутності регулярних та нерегулярних формувань Російської Федерації на нашій території. А вибір місця розміщення зброї — за 200 метрів від супермаркету та за 500 метрів від школи та житлових будинків — свідчить про те, що життя цивільних мешканців були навмисно поставлені під загрозу, — зауважила С. Заліщук і запропонувала передати це відео міжнародній спільноті разом зі зверненням.


«Це черговий крок, який робить парламент України для того, щоб посилити всі дипломатичні зусилля для того, щоб зупинити ескалацію, посилити міжнародну присутність, зокрема, представників різних міжнародних організацій, також посилити наші судові процеси проти Росії як держави-агресора для того, щоб фактично встановити мир, такий довгоочікуваний, на сході України», — сказала голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.


«Те, що відбувається сьогодні в Авдіївці, — цивілізаційна катастрофа, — зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. — З житлових кварталів, усвідомлюючи, що ніколи Збройні Сили України не будуть відповідати по українцях, йде обстріл житлових кварталів в Авдіївці. Це має бачити світ».


«Рішення Верховної Ради України має і практичне, і символічне велике значення, — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. — Прийшов час, що уся Верховна Рада змогла дати свою оцінку і звернутись до європейських партнерів з оцінкою агресії смертельної машини Путіна».


Народні депутати також розглянули низку законопроектів на тему інформатизації. 


Прийнято і ще один законопроект на підтримку мешканців, котрі проживають у зоні АТО і в так званій «сірій зоні», — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають у зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення» (№ 5089). 


«Таких дітей на всій лінії фронту від Маріуполя до Авдіївки майже сім тисяч, — зауважив співавтор законопроекту Олег Ляшко. —Вони сидять у підвалах і при каганці лампи, як у 1943-му чи 1941-му готують уроки, там їм готують їсти і там вони живуть, тому що щодня над їхніми головами літають російські «Гради», російські снаряди і російські міни. І сьогодні ці діти, на жаль, обділені увагою держави».


Парламент також схвалив проекту закону «Про антидопінговий контроль у спорті» (№ 4724), котрий є важливим для підготовки українських спортсменів до міжнародних змагань. 


Ухвалено й ще один законопроект соціального спрямування — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника» (№ 4668). 


Головуючий оголосив про входження народного депутата Сергія Шахова до складу депутатської групи «Воля народу».