Заборону на продаж свинини, продукції з неї домашнього виробництва та поголів’я свиней запроваджено у Мурованокуриловецькому районі Вінниччини. Таке рішення районна комісії з надзвичайних ситуацій та техногенної безпеки ухвалила у зв’язку з виявленням у трьох населених пунктах спалаху африканської чуми свиней.

— Заборона діятиме тимчасово, — пояснив голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації Сергій Ладан. — Купувати свинину і продукцію з неї дозволено у магазинах. Їх власники мають подбати про завезення сертифікованих виробів з м’ясокомбінатів, щоб забезпечити попит у м’ясних виробах.

Карантин запроваджено 5 лютого, він триватиме понад місяць. Тим часом у зоні вогнища АЧС уже знищено майже триста тварин. Відшкодувати втрати власникам обіцяє держава. «Прикро, що окремі недобросовісні заготівельники намагаються скористатися складною ситуацією, — розповів керівник управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. — Вони об’їжджають населені пункти і пропонують купити свиней у місцевих мешканців за мізерною ціною. При цьому наголошують, що у зв’язку з карантином їхніх «п’ятачків» також спалять». У зв’язку з цим управління створило додатково чотири мобільні пересувні пости до уже діючих семи стаціонарних. Крім забезпечення карантинних заходів, вони спілкуються з власниками тварин, роз’яснюють ситуацію. Побували уже у трьох тисячах домоволодінь. За інформацією співрозмовника, у багатьох дворах свиней уже вирізали. М’ясо треба переробити у домашніх умовах. Його вивезення на продаж заборонено.

— Хворобу АЧС видає синій колір м’яса, — пояснив один з фахівців ветеринарної служби. — Це ознака того, що тварину зарізали у час, коли в неї була висока температура.

Як стверджує співрозмовник, ні щеплень, ні ліків проти АЧС поки що не винайдено.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.