Калорійність природного газу, який надходить до побутових споживачів у Вінниці, на 600 одиниць вища від мінімального показника, передбаченого державним стандартом. Такий результат досліджень, проведених фахівцями київської лабораторії державного підприємства "Укрметтестстандарт". Їх оприлюднила прес-секретар ПАТ "Вінницягаз" Оксана Поліщук. Після низки скарг від споживачів на незадовільну якість блакитного палива, у "Вінницягаз" ініціювали проведення досліджень не у відомчій лабораторії, де такі перевірки проводять кожен місяць, а в державній у Києві. Відбирали паливо на дослідження фахівці зі столиці. Зробили це безпосередньо у будинку одного зі споживачів, який скаржився.

 

-- Мінімальний показник калорійності блакитного палива становить 7600 кілокалорій, -- каже Оксана Поліщук. -- Досліджене паливо має калорійність майже 8200 кілокалорій, тобто на 600 кілокалорій вище від встановленого порогу. Названа цифра мінімуму визначена Держстандартом.

 

Одна з версій, яку чують постачальники палива, нібито його фальсифікують за допомоги повітря чи азоту. "Якщо у паливі буде один відсоток кисню, станеться вибух, -- пояснила прес-секретар. -- При концентрації азоту у кількості 7,5 відсотка теж розпочинаються небезпечні процеси. До того ж азот утричі дорожчий, ніж природний газ, який сенс завдавати самому собі збитків". За даними пані Поліщук, природний газ у споживачів Вінниці містить 0,089 відсотка кисню і 1,654 відсотка азоту. "Калорійність -- головний показник якості блакитного палива, -- уточнює представниця ПАТ "Вінницягаз". -- Він визначає, скільки тепла може віддати при згоранні блакитне паливо".

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України