Депутат Вінницької облради Володимир Барцьось ініціював низку заходів із збереження могили козацького полковника Данила Нечая, що розташована на території нинішнього Тиврівського району, де загинув вірний соратник Богдана Хмельницького. Звідси юнаків проводжають на службу в армію, а добровольців -- у зону АТО.

 

-- Нечаєва могила одне з небагатьох збережених місць поховання українських полковників доби Національно-визвольної війни проти польської шляхти під орудою Богдана Хмельницького, -- зазначив Володимир Барцьось. -- Її занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток національного значення.

 

Культурну спадщину дбайливо доглядає не одне покоління місцевих патріотів.

 

Депутат наголосив на необхідності прокладення дороги до кургану серед поля. Це приблизно три кілометри від села Черемошне, де в оточенні дерев розташовано пам'ятний знак і обеліск. Знак встановлено у 1925 році, обеліск -- у 1954-му. "Відсутність дороги ускладнює шлях не тільки для туристів чи учасників заходів із вшанування пам'яті полковника, -- наголосив депутат, -- а й створює труднощі у догляді за місцем поховання".

 

За словами співрозмовника, представники Тиврівської районної влади погодилися виділити частину коштів, але їх недостатньо для прокладення дороги. Володимир Барцьось повідомив, що звернеться із запитом про долучення грошей з обласного бюджету. В сусідньому селі Красне встановлено пам'ятник полковнику. Тут планують створити "Історико-патріотичне містечко Данила Нечая". Депутат облради разом з керівниками району, доктором історичних наук Олексієм Струкевичем, краєзнавцями, учителями, волонтерами взяв участь у засіданні круглого столу, приуроченому збереженню пам'яті козацького полковника. Данило Нечай, який за впливом на козацтво не поступався Богдану Хмельницькому, загинув у лютому 1651 року під час запеклої битви з польськими військами біля стін Краснянської фортеці. У такі дні патріоти згадують про героя визвольної війни під час різноманітних заходів. Проводять їх багато років поспіль.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України