Зухвале пограбування тисячолітнього скельного Свято-Усікновенського монастиря розслідує поліція Могилів-Подільського району. Святиня розташована на крутому схилі Дністра у селі Лядова.

 

Дістатися монастиря навіть у гарну погоду непросто, а в умовах зими зробити це набагато складніше. Храм, у якому зламали двері, -- навпроти приміщення, де мешкають монахи. Зловмисників могли побачити, коли вони добиралися до монастиря або проникали у церкву. Монахи пояснили слідчим, що вночі відпочивали. А зламані двері до храму побачили, коли вранці прийшли на службу. Тоді і виявили зникнення чудотворної ікони Святого Іоанна Предтечі Хрестителя Господнього.

 

-- Цінність ікони ще й у тому, що на ній є часточка мощей святого пророка, -- розповів "Голосу України" настоятель монастиря отець Антоній. -- Паломники припадають до неї для зцілення. Я в той час перебував у від'їзді. Щойно монахи повідомили про злодійство, одразу зателефонував до поліції. На щастя, печаль моя тривала недовго. Через якийсь час уже зі мною мав телефонну розмову начальник Могилів-Подільської поліції Валерій Жучковський. Втішив тим, що ікону вони знайшли.

 

За словами отця Антонія, викрадачі залишили святиню на снігу, між деревами неподалік від монастиря. Поліція пішла по сліду -- і так натрапила на святиню.

 

Як стверджує отець Антоній, ікона залишилася неушкоджена тільки тому, що перебувала в кіоті -- дерев'яному заскленому ящичку. Він захищає не тільки від води, вологості чи пилу, а й від перепаду температур.

 

-- Поведінку злодіїв складно пояснити, -- продовжує священик. -- Можливо, вони прихопили тільки одну ікону тому, що вона була найближче до входу. Можливо, не пішли далі углиб храму, бо боялися, що їх почують. Можливо, задовольнилися виробами із золота, які залишили деякі відвідувачі храму після того, як припадали до ікони з часточкою святих мощей. Але ж навіть не всі вироби забрали...

 

За словами співрозмовника, поки що поліція не встановила злодіїв. Випадок проникнення злодіїв у храм перший за багатолітню практику служби в монастирі отця Антонія. Надалі доведеться монахам ще й нести службу з охорони святині.

 

ДОВІДКОВО

 

Засновником Лядівського скельного храму вважається преподобний Антоній Печерський. У 1013 році, повертаючись з грецького Афону, він зупинився тут і видовбав першу печеру. Його келія збереглася до наших днів. Пізніше поруч поселилися інші ченці. Занедбаний і зруйнований за роки радянської влади печерний храм почав відроджуватися наприкінці 1990-х років монахами з Почаївської лаври. Одним з яких став нинішній настоятель отець Антоній. Святинями монастиря є згадана чудотворна ікона Хрестителя Господнього Іоанна та ікона Божої Матері "Відрада і втіха", античний кам'яний хрест, стародавні скельні написи. Щороку з ними ознайомлюються паломники з багатьох куточків держави і різних країн.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Голос України