Щонайменше семеро івано-франківських підлітків, які користуються соцмережами, помічено на сайтах самогубць. Керівник сектору ювенальної превенції ГУНП області Алла Бойчук повідомила, що дітям від 13 до 15 років. Із семи троє є учасниками закритої групи, а одна дівчина зареєстрована як куратор.

 

Про небезпеку, що поширюється Інтернетом, поліцейська попереджає батьків та вчителів у Фейсбуці. За її словами, упродовж останнього тижня в Інтернеті активізувалась інформація щодо участі дітей в іграх "Синий кит", "Тихий дом" тощо, участь у яких призводить до суїциду. Під час роботи з підлітками міста з'ясовано, що дітям відомо про цю гру, вони нею цікавляться та намагаються долучитися до закритої спільноти. З метою попередження участі неповнолітніх у таких іграх, спільнотах та профілактики самогубств батькам і педагогам слід звернути увагу, чи є діти учасниками цих груп в соціальній мережі "ВКонтакте", чи розміщують на своїх сторінках зазначену інформацію, а також на те, чи немає ушкоджень на руках у підлітків у вигляді порізів. У разі наявності таких фактів не залишайтеся байдужими, а допоможіть дітям. Звертайтеся до психологів, поліцейських чи просто розмовляйте з дітьми, радить Алла Бойчук.

 

Також вона розповсюдила інформацію, оприлюднену полтавськими колегами. У відділі комунікації тамтешньої поліції повідомляють про те, що країною стрімко поширюється небезпечна гра серед підлітків "Біжи або помри". Ризикована вулична гра, суть якої полягає у тому, щоб відзняти на мобільний телефон, як "гравці" перебігають дорогу якомога ближче до транспортного засобу, котрий рухається. "Зрозуміло, що та дитина, яка не впорається із завданням, може серйозно постраждати чи взагалі загинути. Відтак наше спільне завдання (батьків, вчителів і поліції) провести відповідну роз'яснювальну роботу з дітьми: попередити їх про небезпеку та високу вірогідність настання трагічних наслідків", -- додає начальник відділу. У свою чергу, поліція закликає водіїв, які побачили дітей на узбіччі дороги, бути уважними. Що стосується батьків, то необхідно простежити, чи висипається дитина, особливо, чи спить у ранкові години. Також повинні насторожити малюнки і заставки китів, метеликів і єдинорогів (на знімку).

 

Фото
зі сторінки Алли Бойчук у Фейсбуці.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України