Вінниччина -- на першому місці в державі з надання адміністративних послуг, а також входить до числа восьми областей, де найкращі "Прозорі офіси". Про це повідомив під час перебування у регіоні директор Всеукраїнської асоціації Центрів з надання адмінпослуг (ЦНАП) Андрій Дергун.

 

Загалом у регіоні в "Прозорих офісах", що діють у кожному райцентрі та окремих великих сільських населених пунктах, надають 249 видів дозвільних і реєстраційних процедур, із них 25 -- в онлайн-режимі через Інтернет.

 

Окремі послуги зовсім незвичні. Наприклад, в обласному центрі в одному з "Прозорих офісів" Вінницької міськради реєструють, знімають з обліку автотранспорт. Тут же можна пройти навчання і отримати документ на керування транспортом. Так само надана можливість охочим оформити шлюб упродовж однієї доби. Торік у вінницьких центрах почали працювати мобільні адміністратори -- вони приходять додому до людей, які фізично не можуть дістатися "Прозорого офісу". За виклик такого фахівця не треба платити. Навпаки, мобільні адміністратори економлять кошти людей, бо їм не потрібно викликати нотаріуса, аби оформити доручення на здійснення кимось іншим необхідної операції у Центрі надання адмінпослуг.

 

-- Ми робимо наголос на якості послуг і розширенні їх спектра, -- зазначив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. -- Поки ще існують певні проблеми щодо функціонування ЦНАПів у районах, але, маючи позитивний досвід налаштування такої роботи в обласному центрі, впевнений, що спільними зусиллями знайдемо механізми для їх усунення на районному рівні.

 

Нагадаємо, Кабмін схвалив досвід роботи ЦНАПів у Вінниці й рекомендував поширити його в інших регіонах держави.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України