Вісім тисяч пластикових кришечок витратив Микола Демков із селища Літин на Вінниччині, щоб «розписати» мозаїкою стіни власного будинку. Хата стала красива, але чи тепліше в ній?


Великі пелюстки вогняних маків, жовті соняхи, а між ними вкраплені фрагменти традиційного українського орнаменту — такий вигляд мають нині стіни хати Миколи Демкова. Цегляна будівля не нова, давньої забудови. Щоб зробити її веселішою, господар вирішив оздобити у незвичний спосіб. Сподівається, що й утеплив трохи.


Приходять фотографуватися


— Не подумайте, що це моє ноу-хау, — каже пан Микола. — Побачив таке в Інтернеті. Дуже сподобалося. Зробив собі так само. Стіни стали такі, що на них хочеться зупинити погляд, а на їхньому фоні ще й сфотографуватися. Найчастіше це роблять учні. Йдуть у школу — тільки голови повертають, бо поспішають. А вже коли вертаються з уроків, то зупиняються надовше, одні сфотографуватися, інші — просто полюбуватися. Я он щодня бачу, а не надокучає. Навпаки, то зблизька милуюся, то вийду на дорогу, щоб через паркан розгледіти цілісну картину.


Сусідам теж око радує. Кажуть, Микола своїми кришечками примагнітив людей. А його кум, який живе в будинку навпроти через дві хати, вирішив після цього теж додати барв до своєї будівлі. Тільки зробив це набагато простіше — фарбою намалював квіти на стінах.


Пан Микола не приховує, що є такі, хто невдоволено каже, мовляв, нема чим чоловікові зайнятися, то він кришечками бавиться.


— Поки я працював, зрозуміло, не було часу на таку справу, — пояснив співрозмовник. — Вийшов на пенсію, не хочеться сидіти, склавши руки. Завжди старався, щоб на подвір’ї було красиво. Зробив вітряк, декоративного журавля, який дістає воду з уявної криниці, посадив лелеку у гніздо, знову ж таки декоративного. І вже веселіше стало не тільки на подвір’ї, а й у душі. Приїдьте на Новорічні свята, побачите, як прикрашаю вхід до будинку. Нанизую невеликі гілки хвої, і виходить ялинкова арка.


Орнаменти копіював із журналів


Багато часу знадобилося на пошук кришечок. Не місяць і не два збирав їх. Майже рік витратив на таке заняття. Знайомі, сусіди, друзі допомагали. Вони знали про Миколине захоплення, тому старалися зберегти кришечки з-під мінералки. Одночасно він на березі річки підбирав камінці, ті, що їх гладенько відшліфували вода і час. У кар’єрі — осколки каменів незвичних кольорів із коричневим відтінком.


— Камінь і вода — це знаки сили, — каже пан Микола. — Камінці з річки, камінці з кар’єра, вони ж так чи інакше зберігають у собі певну енергетику. Вірю, що вона передається людині. Інколи задумаєшся над своїм орнаментом, і здається, чуєш шум води. Можливо, це тому, що в орнаменті використано багато камінців із річки. А може, то час так шумить? Хто його знає.


Здібностей до малювання у пана Миколи нема. У цьому він щиро зізнається. Тому всі орнаменти, виписані на стінах, брав із журналів для вишивки. Збільшував пропорції, наносив олівцем на стіну узори, а тоді заповнював їх матеріалом — кришечками, каменями, частинами з облицювальної плитки і навіть фрагментами пластикових пляшок. У деяких місцях треба було додати фарби. Брав пензлика і наносив необхідний відтінок.


— Не знаю, чи дасть моя робота економію тепла, але око радує, — продовжує чоловік. — Хоча звернув увагу, що у підсобному приміщенні стало тепліше. Там у мене погріб. Раніше стіна промерзала. Тепер нема цього. Якщо хтось із спеціалістів висловиться з приводу того, чи стали мої стіни тепліші від пластику, із задоволенням послухаю його думку. Хоча, кажу ще раз, робив це насамперед, щоб прикрасити будинок.


Вінницька область.

 


На знімку: візерунки з пластикових кришечок не тільки прикрасили будинок Миколи Демкова, а й трохи утеплили його.

 

Коментар

Тепло тікає через стелю


Інженер-винахідник Анатолій Стафійчук:


— В індивідуальних будинках найбільше тепла витікає через стелю. Знаю це з власного досвіду. У мене була можливість сканувати хату з допомогою тепловізора. Так ось, ні через вікна, ні через двері не втрачається стільки тепла, як через стелю.

Здавалося б, там усе закрито. Але прилад показав, що все одно втрати йдуть на стиках, а ще — над вікнами, навіть якщо вони пластикові, але ущільнювачі вже не нові. Тому я утеплив горище звичайною скловатою.


З приводу утеплення стін кришечками, економія тепла може становити не більше п’яти відсотків. Правильно господар каже, він робив для краси. Хоча можна було поєднати красиве і корисне. Спершу утеплити пінопластом чи мінеральною ватою (пінопластом, щоправда, дешевше), а тоді нанести той само узор. У такому випадку економія тепла становила б до 30 відсотків.