У Черкасах відбулася одинадцята церемонія нагородження учасників АТО недержавним орденом «Народний герой України».

 

Зі сльозами вдячності на очах вітали черкащани захисників Вітчизни, хвилиною мовчання вшанували героїв, які віддали свої життя у битві за рідну землю. Прикордонник, генерал-майор Ігор Момот, бійці 25-ї бригади Олександр Черніков та 11-го батальйону «Київська Русь» Сергій Шадських, заступник комбата 72-ї бригади капітан Андрій Кизило удостоєні звання «Народний герой України» посмертно. Отримуючи за загиблого батька нагороду, син Сергія Шадського, 18-річний студент медколеджу Олександр сказав: «Я закінчую навчання і піду на війну. Можливо, мої уміння і знання врятують життя чийогось батька... А як буде потрібно, я також візьму у руки зброю». Хвилюючими і водночас стриманими були розповіді про воїнів, які щойно приїхали з передової. Нагороджуючи бійця підрозділу «Альфа», організатори церемонії не мали права називати його прізвище. Відразу після нагородження «Грім» знову від’їжджав на бойове завдання. Так само поверталися на передові позиції полковник Євген Сидоренко, екіпаж вертольота Ми-8 Сергій Кужелюк та Андрій Абракитов, спецпризначенець Олександр Панченко.

 


Про безстрашного десантника Юрія Соболєва розповів на врученні нагород командир 79-ї десантно-штурмової бригади полковник Валерій Курач (на знімку). «Цей хлопець, — сказав офіцер, — творив чудеса. Коли земля горіла під ногами, він на своєму БТРі вивозив з донецького аеропорту сотні поранених бійців. Юрій виконував завдання у самому пеклі».


Сердечно привітали учасники урочистого дійства повного кавалера ордена «За мужність», народного героя України Павла Чайку, легендарних волонтерів, засновника благодійного фонду «Повернися живим» Віталія Дейнегу, Юрія Бутусова, Олену Шевцову, Володимира Голоднюка, які були поруч зі своїми героями-побратимами.


— Дивлячись на ці молоді мужні обличчя, — сказала одна з літніх учасниць хвилюючого вечора, — я побачила у них стільки внутрішньої чистоти, гідності і шляхетності, що моя душа переповнилася гордістю і вірою. З такими синами Україна непереможна!

Черкаси.


Фото автора.