Великі підприємства нинішнього року мають намір нарощувати потужності.

 

Принаймні на цьому наголошують в асоціації «Укрцукор». Там зазначають, що агрокомплекси, які вирощують буряки, збираються розширювати під ними площі.

-- Світовий ринок щодо цукру залишатиметься дефіцитним. За інформацією ISO (Міжнародної організації з цукру), бракуватиме майже 9 мільйонів тонн солодкого піску.

 

 

Безсумнівно, це стимулює українських виробників нарощувати потужності та експортні поставки відповідно. Проте для цього потрібно забезпечити заводи відповідною кількістю сировини. Вже зараз, -- наголошують в галузевій асоціації, -- великі виробники повідомляють про наміри розширити посіви буряків. Тому можемо спрогнозувати: наступного сезону до працюючих додасться три-чотири заводи.

Нагадаємо, нинішнього сезону зварено понад 2 мільйони тонн солодких кристалів – на 40% більше, ніж у попередньому. Такий результат став можливим за рахунок зростання на 19% площ під буряками.  Більше працювало і заводів -- 42 проти 36 у 2015-му.

Як переконують в «Укрцукрі», лідером з виробництва став Радехівський завод (Львівська область), де розпочали переробку буряків 30 серпня і за чотири місяці зварили 140,5 тис. т солодкого піску.

 

 

Друге місце за Крижопільським заводом -- 135,9 тис. т. Трійку лідерів замикає Гайсинський цукрозавод, який випустив 117 тис. т (обидва підприємства працюють на Вінниччині).
 

Галина КВІТКА.

Голос України.