Як пишуть нам у своїх повідомленнях наші читачі, котрі мешкають нині на окупованих територіях, останніми днями головною темою на «кухнях» окупованих Луганська й Донецька було вбивство 36-річного Михайла Толстих. Він став відомий завдяки «русской весне», коли із заштатного охоронця супермаркету раптом перетворився на «легендарного» польового командира Гіві.


— Днями читав коментар із приводу вбивства Гіві відомого україно-канадського блогера Олега Паномаря, — написав дончанин Роман С. — І, виходячи із того, що ми тут спостерігаємо, можу запевнити: він цілком правий. «Зачищення «героїв Новоросії» — це технологія російських спецслужб. Коли створювалися «молоді республіки», то їм потрібно було додати цьому руху характеру стихійних і народних. От кремлівські ЗМІ й розкручували та героїзували таких, як 
Гіві.


Для України вони не становлять загрози. Нині, коли Донбас так близько до повернення в Україну, такі діячі, швидше за все, втечуть до РФ. Але саме цього й бояться в Кремлі. У бойовому запалі ті, хто не вміє щось робити, а вже звик бути «вождем», можуть затіяти «истинно русскую весну», але вже тепер на території самої Росії. Достатньо подивитися на Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Будучи вже давно в Москві, він постійно закликає навести лад у РФ. Недаремно ж усі кажуть, що Гіркін тепер наступний «у черзі» після Гіві. От їх активно й утилізують як хоч і відпрацьований, але все ще небезпечний матеріал.


— Ще одним показником того, що до цього причетні російські силовики, є той факт, що абсолютно всі «герої Новоросії» з якоїсь «дивної» причини гинуть зовсім не на передовій, а глибоко в тилу, — пише луганчанин Валентин Б. — Найбільше «досягли успіхів у зачищенні» неугодних і «зазвездившихся фельдмаршалов» в «ЛНР». Наприкінці 2014 року в Антрациті було ліквідовано козачих отаманів В’ячеслава Пінежаніна і Михайла Коваля. 1 січня 2015 року під Лутугиним убили польового командира Бетмена (Олександр Бєднов). Його джип обстріляли із БМП і гранатомета, а потім спалили вогнеметом. А через три тижні було ліквідовано «народного мера» Первомайська й одного з найвідоміших отаманів «Козачої гвардії» Миколи Козіцина Євгена Іщенка. Наприкінці травня 2015-го «прибрали» ще одну «легенду ЛНР» Олексія Мозгового. Його джип підірвали, потім розстріляли з кулеметів і автоматів. У грудні цього ж року в Ірміно автомобіль «легендарного отамана» Павла Дрьомова підірвали дорогою на святкування його ж весілля. А в серпні наступного — в Луганську ліквідували близького соратника Дрьомова Миколу Мініна. Тоді повідомили, що його вбили просто в ліжку, відрізавши голову. У вересні 2016 року «прем’єр ЛНР» Геннадій Ципкалов «наклав на себе руки». 25 січня 2017-го в Москві «помер від серцевого нападу» перший глава «ЛНР» Валерій Болотов, випивши в ресторані чашечку кави. 4 лютого в Луганську в результаті підірвання автомобіля загинув начальник управління «Народної міліції ЛНР» Олег Анащенко.


По донецьким список скромніший, проте «які люди»! У вересні 2016-го в підмосковному ресторані кілер убив ватажка бойовиків «Оплоту» Євгена Жиліна. Буквально місяця не минуло, як у донецькому ліфті підірвали Арсена Павлова (Моторолу). І ось тепер до цього списку додався ще й Гіві...