У Харкові необхідно навести порядок і не допустити ескалації насильства, заявив міський голова Геннадій Кернес після того, як було звільнено від сторонніх людей будинок облдержадміністрації.

— В ОДА працюватиме слідчо-оперативна група, бо ми бачимо тут багато зброї, боєприпасів. Руйнування в цьому будинку мене просто потрясли. Тепер, коли його повернули, треба навести порядок і зберегти мир у місті. Всім гілкам влади — і в Харкові, і в Києві — необхідно докласти максимум зусиль, щоб харків’яни заспокоїлися, — підкреслив міський голова.

Він також повідомив, що попросив керівників правоохоронних органів об’єктивно розібратися в ситуації й не допустити випадків самосуду.

Вивішування прапорів Росії на будинку облдержадміністрації Геннадій Кернес назвав такою само провокацією, як і біля міськради кілька днів тому.

— На будівлі обладміністрації прапор Росії знято. Такі ж провокації були під час сесії Харківської міськради. Вважаю, коли вивісили російські прапори, то це був прояв емоцій у харків’ян на той момент. Певен, що жоден чиновник із ХОДА не допускав таких сепаратистських думок. Наразі для нас головне — відновити адміністрацію і вертикаль влади, — підкреслив міський голова.

Причиною зіткнень на площі Свободи стали провокації представників «Правого сектору» і ультрас «Металіста», які перебували в будинку ХОДА. Про це заявив заступник голови облдержадміністрації Василь Хома.

— Із членами координаційної ради харківського Євромайдану, політичних партій «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» раніше було досягнуто домовленості про те, що вони покинуть приміщення, і вони це зробили. «Правий сектор» і ультрас відмовилися залишити будівлю, — підкреслив Василь Хома. За його інформацією, у результаті зіткнень і штурму будинку ХОДА постраждали 106 осіб, сім із них — молодше 18 років. Один перебуває у тяжкому стані — він випав з вікна.

— Потерпілих було б значно більше, якби не дії міліції та «афганців», які на момент штурму перебували в приміщенні Держпрому, потім підійшли й допомогли міліції створити живий коридор, коли виводили людей з ХОДА. Будинок повністю звільнено від цивільних осіб. У ньому перебувають співробітники міліції, — зазначив Василь Хома.

***

Як повідомив начальник Харківського регіонального прес-центру Міністерства оборони України Дмитро Горбунов, військові частини Харківського гарнізону згідно з указом в. о. Президента України Олександра Турчинова приведено в повну бойову готовність. Усі офіцери, а також солдати-контрактники прибули на місце несення служби. Військкомати також працюють відповідно до наказу, однак військовозобов’язаних на військову службу не призивають, такого розпорядження не надходило — у військову форму нікого не переодягають, зброї не видають, підрозділи не формують. Водночас з’явилася інформація про те, що в Харків з різних регіонів спрямовано сили, покликані дестабілізувати ситуацію в регіоні. Головне управління МВС України в Харківській області заявляє, що ситуація стабільна. Для забезпечення громадського порядку посилено патрулі із числа працівників міліції й громадськості. Нині службу з забезпечення правопорядку несуть понад 600 працівників міліції, серед яких майже 150 представників громадських формувань. На автодорогах державного значення на в’їздах в область посилено пости із числа працівників ДАІ й представників громадськості.

Фото з сайту ТСН.

Росіянин, який у соцмережі ВКонтакті назвався Міка Ронкайнен, розмістив на своїй сторінці фото у військовій формі німецької армії часів гітлерівського рейху. Є там і більш свіжі знімки: встановлення прапора Росії над будівлею Харківської ОДА. Про себе він пише, що живе у столиці РФ.