У Запоріжжі у середу відбулося відразу кілька мітингів, втім, найпомітнішим (бо в яскравих одностроях) став марш працівників швидкої допомоги. Причина ж протесту лікарів проста -- це "реформа", яка фактично знищить галузь і залишать без роботи 40 відсотків персоналу.

 

Від себе і абсолютно суб'єктивно додамо, що чи не єдина ефективна система порятунку хворих, яка в умовах Запоріжжя сьогодні діє -- це швидка допомога. І вам сотні або й тисячі людей заявлять, що врятували їх своїм діагнозом і призначенням курсу лікування саме фахівці швидкої, а не персонал відділення, до якого ви потрапили. Бо там найчастіше починається бізнес на різних дорогих та дуже дорогих дослідженнях і ліках. І коли у вас вистачить грошей та здоров'я усе те пережити, то житимете й далі.

 

Ось думка голови незалежної профспілки лікарів швидкої допомоги Анатолія Сидоренка: "Реформа передбачає, що кваліфіковані медпрацівники на швидкій допомозі не працюватимуть, а їх замінять парамедики. Ми нині ставимо діагнози, вирішуємо -- треба везти до лікарні цього хворого чи ні, а у парамедика просте завдання: взяти хворого і привезти, а там уже розбиратимуться на місці в стаціонарі. У нас жодна з лікарень взагалі по Україні не здатна приймати таку кількість людей, як, наприклад, в Америці. Ми створили комісію, довели, що таке робити не можна. Нас підтримали в міністерстві і... більше туди не запрошували. Тиждень тому в.о. міністра охорони здоров'я Супрун заявила, що реформі бути"...

 

А. Сидоренка підтримала і його заступниця по профспілці Вікторія Удовиченко: "Якщо ще забрати справді ефективну систему екстреної меддопомоги, коли лікар їде до пацієнта, а не навпаки, то у людей, які матимуть нещастя перебувати в невідкладному стані, шанс на порятунок падає в рази. Тому що екстрений екіпаж пропонується лише у складі водія і парамедика -- людей далеких від медицини і навчених тільки методам реанімації, яким мають бути навчені пожежники, стюарди, поліція... Пацієнт втрачає шанс отримати допомогу на місці або під час транспортування в лікарню. Хіба у нас є лікарні? Хіба у нас дороги? Хіба у нас можна довезти людину до лікарні за 100 км живою без допомоги?"

 

Зауважимо, що до мітингувальників вийшов голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль і заявив про повну їм підтримку. Потім -- після маршу вздовж проспекту Соборного, мітингувальники пройшли до Запорізької міськради, де з ними поспілкувався заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Він передав прохання міського голови Володимира Буряка прийти на зустріч з ним наступного дня усім загалом для вирішення актуальних проблем швидкої допомоги.

 

І вже останній штрих. У Запоріжжі, можливо, тимчасово, але завершився сезон переломів кінцівок. Бо потроху тане лід на тротуарах і стежках... Тому в міських поліклініках -- без ажіотажу. А ось іще тиждень тому протовпитися в тутешніх коридорах було неможливо! І майже всі -- до травматолога. Який один і у якого час прийму з 8-ї до 14-ї години. Втім, з 13-ї до 14-ї у нього ще й "оперативка" у головлікаря...

 

Щодо травмпункту лікарні швидкої допомоги, то там у пік падінь з переломами приймали 70 і більше пацієнтів на добу. І коли чесно, то у відділенні й великої черги помітно не було -- вона зазвичай накопичувалася біля рентгенкабінету.

 

Ось, мабуть, і все, що варто було сказати про можливі наслідки пропонованої "реформи"...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України