Ранкове засідання 2 березня

Сьогодні весь цивілізований світ, підтримуючи Київ, повинен зробити реальні кроки для того, щоб нормалізувати ситуацію і припинити спробу агресії проти нашої країни

Екстрене пленарне засідання Верховної Ради відбувалося у закритому режимі для того, щоб не було можливості використовувати емоційні виступи народних депутатів, а у тих, у свою чергу, не було спокуси у небезпечній для країни ситуації використовувати трибуну парламенту для політичної самореклами. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов по завершенні засідання. За його словами, під час нього депутати заслухали доповіді міністра оборони, голів Служби безпеки, Прикордонної служби, міністра внутрішніх справ стосовно ситуації і в Криму, і в країні в цілому.

«Верховна Рада консолідувалася навколо тієї небезпеки, яка є. І фактично три постанови, які були проголосовані, ухвалювалися понад 300-ми голосами», — сказав О. Турчинов.

Одну з ухвалених постанов, яка відображає позицію Верховної Ради, глава парламенту озвучив — йдеться про постанову Верховної Ради про підтримку Збройних Сил України, інших військових формувань України. В документі, зокрема, зазначається, що в умовах небезпеки територіальній цілісності України, загрози її державному суверенітету, провокування силового сценарію та дестабілізації ситуації в країні, порушення її миру та спокою Верховна Рада України від імені народу України висловлює повну солідарність та всебічну підтримку Збройним Силам України, які готові стати на захист нашої вітчизни, усьому особовому складу — від міністра до рядового.

Також у документі наголошується, що Верховна Рада беззастережно схвалює рішення РНБО, ухвалене 1 березня 2014 року про приведення ЗС України у повну бойову готовність та доручає Кабінету Міністрів вжити негайних заходів з покращення матеріально-фінансового забезпечення всіх потреб Збройних Сил, пов’язаних із захистом України, її суверенітету та територіальної цілісності. У разі необхідності негайно подати до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін до закону про Державний бюджет на 2014 рік.

О. Турчинов також повідомив, що було прийнято постанову про звернення Верховної Ради до парламентів держав-гарантів безпеки України та міжнародних організацій. «Безумовно, сьогодні держави, які були гарантами безпеки України, повинні виконати свої зобов’язання. Сьогодні весь цивілізований світ, підтримуючи Україну, повинен зробити реальні кроки для того, щоб нормалізувати ситуацію і припинити спробу військової агресії проти нашої країни», — сказав він.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що ситуація, на превеликий жаль, залишається дуже напруженою. «Передусім йдеться про АРК, де відбувається блокування військовими Російської Федерації містечок, де розташовані українські Збройні Сили. Мало того, вночі керівництво Збройних сил Росії, зокрема керівник Північно-Кавказького військового округу висунув ультиматум українським військовим з тим, щоб вони роззброїлись і залишили міста своєї дислокації. Ультиматум був до 5 години ранку. Вночі я говорив з російським керівництвом. На превеликий жаль, я не зміг зв’язатися ані з президентом Путіним, ані з прем’єром Медведєвим, але говорив з головою Держдуми Росії паном Наришкіним та чітко акцентував на агресивних погрозах російських військових і повідомив, що українські війська діють відповідно до українських законів та Конституції. Вони будуть обороняти українську землю. І будь-яка спроба атакувати військове містечко — це пряма військова агресія проти нашої країни, за що нестимуть повну відповідальність російські військові та керівництво Російської Федерації», — розповів глава парламенту.

За його словами, штурму о п’ятій годині не було, але ситуація залишається дуже напруженою.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час брифінгу наголосив, що парламент конституційною більшістю продемонстрував єдність, спрямовану на підтримку і захист територіальної цілісності і суверенітету України. Також він чітко визначив, що на території Автономної Республіки Крим діють виключно Конституція і закони України. «Це означає, що будь-хто, хто приймає і виконує рішення на території автономії, повинні здійснювати це виключно в межах законодавства України», — застеріг глава уряду.

А. Яценюк також зазначив, що парламент знайшов можливість збільшити фінансування Збройних Сил. До того ж він повідомив, що нині розпочаті перевірки того, як упродовж останніх чотирьох років «проти правоохоронної системи та спеціальних служб і всіх військових формувань Збройних Сил здійснювалася цілеспрямована диверсія з підриву обороноздатності держави».

«Цим буде займатися військова та Генеральна прокуратура», — повідомив він.

А. Яценюк також наголосив, що Україна прагне вирішити нинішню кризу політичними і дипломатичними шляхами та що для цього задіяні всі інструменти. «Тільки протягом останньої доби я мав декілька розмов з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, віце-президентом США Джо Байденом, головою Єврокомісії паном Баррозу, президентом Євросоюзу паном Ромпеєм... Учора прибув міністр закордонних справ Туреччини, а Туреччина є надважливою країною у Чорному морі», — повідомив А. Яценюк та запевнив, що всі країни не просто висловили свою стурбованість, а зробили жорсткі заяви та оцінки щодо дій Російської Федерації на території України. Також українська влада продовжує залучати до розв’язання конфлікту міжнародні організації, зокрема, Раду безпеки ООН, Раду Європи, ОБСЄ...

Аналогічна позиція української сторони неодноразово доводилася до російської влади. Попри це, повідомив прем’єр, протягом останніх днів Росія здійснила декілька провокацій, які напевно мали на меті легалізацію перебування російського збройного контингенту на території автономії. Проте українські військові, здійснюючи захист власних частин та штабів, не піддалися на жодну з цих провокацій. «Учора вночі фактично кожні півгодини військові Чорноморського флоту Російської Федерації здійснювали системні провокації для розпалювання конфлікту, під час якого було б застосовано зброю», — повідомив глава уряду.

Коментуючи рішення парламенту, А. Яценюк наголосив, що Верховна Рада вимагає, щоб Росія негайно виконала угоду про тимчасове перебування Чорноморського флоту на території України, яка передбачає негайне відведення військ Росії в місця постійної дислокації. Також парламент зазначає, що пересування військовослужбовців, техніки та озброєння, які належать Російській Федерації, можливе тільки за наявності дозволу компетентного органу України.

«Нагадаю, що Україна не надавала дозволу Росії на заведення в Україну додаткового контингенту в розмірі шести тисяч військовослужбовців», — сказав А. Яценюк та додав, що парламент також звернувся до Президента Росії зі зверненням не оголошувати війну Україні.

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок, коментуючи результати засідання парламенту, повідомив, що рішення про виділення армії необхідного фінансування уже давно назріло. Також він зауважив, що «Свобода» завжди привертала увагу суспільства до фактів ведення Росією проти України інформаційних, енергетичних, гуманітарних воєн, а зараз уже відвертої агресії. До того ж О. Тягнибок висловив переконання, що «Росія цю війну уже програла — насамперед на Майдані». Водночас політик упевнений: той сценарій, який Росія запланувала в Україні, був аналогічний грузинському. Коментуючи рішення про утворення переговорної групи з Росією, О. Тягнибок зазначив, що Росія завжди поважає тільки сильних, а тому маємо зміцнювати Збройні Сили України та приводити їх до підвищеної бойової готовності.

Після півторагодинного обговорення відбувся брифінг Секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Парубія, котрий повідомив, що в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов своїм указом увів у дію рішення РНБО від 1 березня 2014 про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України.

Виходячи з необхідності захисту прав та інтересів громадян України, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів України, недопущення втручання у її внутрішні справи, з огляду на порушення російською стороною положень Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією від 31 травня 1997 року та Угоди між Україною та Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 28 травня 1997 року, а також зважаючи на рішення Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації щодо використання збройних сил на території України, РНБО вирішила: начальнику Генштабу, головнокомандувачу Збройних Сил України, керівникам інших військових формувань невідкладно привести Збройні Сили України та відповідні військові формування у бойову готовність. Повну, згідно з уточненими планами приведення військових сил у бойову готовність; Міністерству оборони України організувати та провести навчальні збори з військовозобов’язаними в необхідних обсягах, у час і строки, визначені Генеральним штабом ЗС України; Кабінету Міністрів України невідкладно виділити необхідні фінансові матеріально-технічні та інші ресурси для належного забезпечення безпеки прав та інтересів громадян України, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів України; Міністерству закордонних справ України невідкладно звернутися до зовнішньополітичних відомств окремих держав-підписантів Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року — Сполучених Штатів Америки, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії із закликом забезпечити безпеку України та провести відповідні консультації офіційних осіб у місті Києві.

Крім того, Міністерству внутрішніх справ України доручено забезпечити посилену охорону об’єктів енергетики та критичної інфраструктури. Також це рішення передбачає утворення відповідно до ст. 14 Закону України про Раду національної безпеки та оборони оперативного штабу з питань реагування на ситуацію в АРК та місті Севастополі на чолі з Секретарем РНБО. Оперативний штаб також має забезпечити моніторинг та аналіз інформації щодо розвитку ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, зайнятися напрацюванням пропозицій щодо запобігання виникненню загроз національній безпеці України, їх нейтралізації та подання пропозицій РНБО.

А. Парубій також зауважив, що у пункті третьому рішення стосовно навчальних зборів із військовозобов’язаними йдеться про те, що Міноборони по всій Україні викликає тих військовозобов’язаних, в яких на даний момент є потреба Збройних Сил України. Тобто мобілізаційні пункти, військкомати викликають людей, необхідних для Міноборони.

Звертаючись до військовозобов’язаних, яких викличе Міноборони, Секретар РНБО попросив їх прибути у визначений час і місце.

Перед початком засідання голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Володимир Литвин наголосив, що якщо буде продемонстровано єдність українського суспільства, силовий сценарій не буде реалізований. За його словами, сьогодні парламент має говорити голосом народу і забути про те, хто які має партійні кольори.
В. Литвин переконаний: «У рішенні Росії військовий компонент становить невеликий відсоток. Ставка робиться на так звану п’яту колону, на тих шулерних діячів, які мають озвучити відповідні прохання. Якщо ми продемонструємо єдність українського суспільства, силовий сценарій не буде реалізований. Це перше і ключове, про що треба говорити. І друге — Верховна Рада має сьогодні говорити одним голосом і приймати рішення всім парламентом. Якщо рішення ухвалюватимуться у 250 голосів — це заохочуватиме відповідні дії російської сторони».
А щодо денонсації Харківських угод, то тут, на думку політика, треба аналізувати, що таке рішення дасть у підсумку. «Це питання, думаю, буде порушуватися, але чи не стане це ще одним приводом для ескалації напруження? Судячи з того, що чинить Російська Федерація, його, цілком очевидно, треба порушувати, але проблема в тому, чи зараз», — сказав він.
Якщо Харківські угоди будуть денонсовані, то Україна, на думку депутата, може отримати ще одне додаткове звинувачення у невиконанні домовленостей. «Нині треба зробити все, щоб не говорила сила зброї, щоб почали говорити люди», — наголосив він.
А для цього треба згуртувати людей, можливо, відмовитися від низки поспішних рішень, які були прийняті непродумано. Внести спокій у країну, закінчити з бандитизмом, щоб люди відчули, що є на кого спиратися в країні. «Саме у такому ключі треба вести розмову, уникаючи радикальних закликів і провокаційних заяв», — сказав він.
В. Литвин переконаний, що депутати не повинні виходити з Верховної Ради доти, доки не будуть прийняті всі рішення, необхідні на даний момент. До того ж ухвалюватися ці рішення мають конституційною більшістю.
На думку позафракційної Інни Богословської, по-перше, Верховна Рада, як єдиний легітимний орган у країні, має висловити свою позицію щодо неприпустимості фактичного військового вторгнення. По-друге, потрібно продемонструвати повну консолідацію парламенту, незважаючи на приналежність до різних партій чи регіонів, бо «перед загрозою зовнішнього втручання країна повинна бути як одна людина». І, по-третє, потрібно дати сигнал суспільству, що стан нашої військової оборони такий, що без народного ополчення ми не зможемо протистояти будь-якій військовій агресії. «Я вважаю, що треба закликати суспільство бути готовими до того, що нам треба буде боронити нашу країну», — сказала вона та додала, що від нас самих залежатиме, чи цей вогонь розпалюватиметься надалі, чи його вдасться загасити.
Представник фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко, котрий щойно перед засіданням повернувся з Криму, зазначив, що ситуація на півострові, «м’яко кажучи, складна». А один із головних його висновків із цієї поїздки до автономії полягає в тому, що військовою операцією конфлікт у Криму нині розв’язати не вдасться. «Єдиний спосіб його розв`язання — це політичний діалог», — переконаний парламентарій. У зв’язку з цим він закликав «припинити у Верховній Раді висловлювати недовіру представникам влади в Криму». Відповідаючи на уточнююче запитання, він зазначив, що це в тому числі стосується голови Ради міністрів Криму.
«Тому що, не визнаючи Верховну Раду або Раду міністрів Автономної Республіки Крим, ми позбавляємо себе суб’єктів ведення діалогу», — вважає він. Крім того Ю. Мірошниченко пропонує менше називати події в Криму війною, оскільки це не сприяє врегулюванню ситуації.
«Якщо ми говоримо, що цю, надзвичайно складну ситуацію, потрібно врегулювати, то нам потрібна сторона для діалогу, а це має бути як місцева влада, так і Російська Федерація», — сказав він.
Ю. Мірошниченко також підкреслив ту відповідальність, яка лежить на Партії регіонів. «Оскільки Схід та Південь голосував за Партію регіонів, то сьогодні всі мої однопартійці мають активно включитися у цей діалог, мають впливати на роботу органів місцевої влади, які значною мірою сформовані з представників Партії регіонів», — наголосив він.
Кажучи про те, які рішення має ухвалити парламент, Ю. Мірошниченко наголосив, що насамперед потрібно дати чіткий сигнал, що Крим не залишиться без підтримки, та однозначно засвідчити, що автономія є невід’ємною частиною України. Крім того, Верховна Рада має закликати кримську владу не проводити референдум, який є неконституційним і може спровокувати довготривалий військовий конфлікт, та має сформувати групу, яка вестиме переговори з Москвою та Кримською автономією.
Представник «Батьківщини» Андрій Сенченко, котрий також прибув на засідання Верховної Ради з Криму, зазначив, що спираючись на інформацію, яку він там отримав, парламенту не потрібно ухвалювати якихось агресивних рішень. «Зараз не потрібно запроваджувати військовий стан та брязкати зброєю, бо та хунта, яка за російської підтримки дорвалася до влади, не користується підтримкою населення. Тому дуже важливо зберегти витримку і їм у цьому вакуумі не буде що робити, адже весь сценарій агресора побудований на розпалюванні ненависті», — сказав він та додав, що «оскільки сьогодні на Крим ніхто не наступає, то їм немає під що мобілізувати людей».
Натомість, за оцінками парламентарія, більшість мешканців Криму живуть турботами про курортний сезон і розуміють, що російські військові та їхні кримські поплічники своїми діями можуть позбавити населення джерел існування. «Люди розуміють, що якщо протистояння триватиме довше, то їм не буде за що жити і в цьому, і в наступні роки, бо туристичному Криму насамперед потрібен мир та спокій», — сказав народний депутат.
Що стосується можливої реакції України на агресивні дії Росії, то А. Сенченко вважає за необхідне активніше залучати до врегулювання ситуації міжнародне співтовариство, в тому числі запрошувати міжнародних спостерігачів до Криму. Водночас він вважає, що сьогодні є всі підстави для денонсації так званих Харківських угод про базування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації. «Фактично те, що сталося в Криму, — це російська окупація. Однак вони розраховували на таку нашу відповідь, яку можна буде видати за агресію проти російськомовного населення та виправдати цим своє вторгнення на територію України. Але їм не вдалося реалізувати свій розрахунок на стрілянину», — сказав народний депутат і додав, що Україна не буде воювати, бо має достатньо мирних засобів, щоб розв’язати цю проблему.
Ще один представник «Батьківщини», Андрій Кожем’якін також наголосив, що в нинішній ситуації насамперед мають працювати політики та дипломати. «Наші сусіди, маю на увазі Російську Федерацію, добре навчилися брязкати зброєю, але Україна — миролюбна держава і намагатиметься відвернути загрозу територіальній цілісності мирним шляхом», — сказав він.
На необхідності забути про всі непорозуміння та об’єднатися наголосила народний депутат з фракції Партії регіонів Ганна Герман. «Ми далеко не заїдемо на розколі держави, народу та звинуваченні один одного. Ми всі у чомусь винні тією чи іншою мірою. І сьогодні є добра нагода, сам Господь її послав, для того щоб простити все це і знову стати одним народом. Об’єднаним, сильним і таким, що здатний захистити свою державу — єдину, соборну, унітарну Україну», — наголосила вона.
На запитання журналістів, які саме треба ухвалити під час пленарного засідання, депутат зауважила: «Думаю, це можуть бути зважені рішення, які збалансують ситуацію. Безперечно, треба сідати за стіл переговорів, безперечно, треба, щоб усе зробили дипломати. Необхідно залучити до роботи всіх метрів української дипломатії, які були залишені поза увагою новою владою, оскільки не стояли на Майдані».
За словами Г. Герман, серед таких кандидатур може бути зокрема Олександр Чалий та ціла плеяда українських дипломатів, які починали з незалежності України, перейнявши ще радянський дипломатичний досвід. «Ці люди знають і вміють говорити з Росією. Не можна відкидати людей, яких сприймають у Росії і яких можуть послухати. Не можна сьогодні радикалізуватися. Не можна сьогодні обмежити миротворчі зусилля силами, які виявилися в новій владі. Бо треба чесно зізнатися: в новій владі, уряді є гарні люди, але це не професія. Там потрібні зубри дипломатії, професіонали у сфері національної безпеки, які можуть сьогодні всіма методами не допустити кровопролиття та початку війни», — наголосила Г. Герман.
Водночас вона зауважила, що предметом таких переговорів може стати право українського народу на вибір. «Український народ має право вибирати, як йому жити, в якій країні та у який спосіб. Це основний фундамент, на якому можуть вестися ці переговори», — сказала вона.
Олена ГОРБУНОВА, Сергій ЛАВРЕНЮК.
 
ДОСЛІВНО
Арсеній ЯЦЕНЮК: «Усі західні країни висловили єдину позицію — Росія не має права на військову операцію на території України».
ЦИТАТА
Секретар РНБО Андрій Парубій: «Нам потрібне єдине військо. Ми вважаємо, що дисципліна та скоординованість дій нині вкрай важливі для того, щоб у цей непростий для нашої держави час ми могли діяти скоординовано і злагоджено. Це один із принципових моментів на даному етапі».
Київ. Майдан. Акція проти введення військ Росії в Крим.
Кулуари другого поверху Верховної Ради, де відбувалось пленарне засідання у закритому режимі.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк — брифінг за підсумками пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося у закритому режимі. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.