Влада Південної Кореї таки заарештувала за другим заходом фактичного керівника південнокорейської корпорації Samsung Лі Чже Йона за підозрою у хабарі та інших звинуваченнях. 


Прокуратура вважає, що він звертався до президента країни Пак Кин Хе з проханням про підтримку дій керівництва корпорації щодо злиття двох афільованих із Samsung структур. Лі Чже Йона підозрюють також у тому, що він через адміністрацію президента вчиняв тиск на Комісію із справедливої торгівлі, аби заручитися підтримкою стосовно перехресної участі в акціонерному капіталі.


Керівника Samsung підозрюють у тому, що він надавав великі суми президенту країни та її найближчій подрузі Чхве Сун Сіль у сподіванні на їхнє сприяння. Так, 18 млн. доларів було переказано на рахунки зареєстрованої в Німеччині фірми президентської подруги та її доньки — за начебто надані консультаційні послуги. А загалом Лі Чже Йон уже виплатив чи пообіцяв виплатити 43 млрд. вон (36,3 млн. доларів).


Суд десять годин розглядав новий запит прокурора на надання ордера на арешт керівника корпорації і після довгих дискусій схвалив його. Інформагентство Yonhap повідомляє, що в очікуванні рішення суду 48-річний Лі Чже Йон перебуватиме у в’язниці, розташованій за 15 кілометрів від Сеула. Слідчі дії стосовно керівника корпорації триватимуть орієнтовно до кінця лютого. Якщо буде необхідність продовжити їх, дозвіл на це може бути надано тільки зі згоди виконуючого обов’язки президента Республіки Корея прем’єр-міністра Хван Гьо Ана, і то всього на місяць.


Прокуратура просила суд схвалити також і арешт президента Samsung Electronіcs Сан Джін Пака, але це прохання було відхилено.


«Ми зробимо все, що можемо, аби на майбутніх судових слуханнях було досягнуто справедливості», — йдеться в офіційному повідомленні Samsung Group, яка наполягає на невинуватості свого керівника.


Новина про арешт Лі Чже Йона, як зазначає Yonhap, призвела до падіння котирувань акцій Samsung на біржі: напередодні рішення суду — на 3,2%, а в п’ятницю — ще на 1,21%.


Розслідування корупційного скандалу може вплинути на хід імпічменту президента Південної Кореї, зазначив офіційний представник найбільшої опозиційної Демократичної партії «Тобуро» Юн Квак Сук. Він висловив сподівання, що президенту теж буде висунуто звинувачення в корупції. Слідчі ведуть перемовини із президентським офісом про ймовірний допит Пак Кин Хе. Однак президент, яка перебуває під імпічментом (остаточне рішення про це має винести Конституційний суд), від допиту відмовляється.


Нині над найближчою подругою президента відбувається суд. Як стверджує звинувачення, на рахунки її некомерційних фондів було переказано майже 65,7 млн. доларів. Серед тих, хто поповнював фонди, крім Samsung, називають компанії Lotte, Hyundaі Motor, сталеливарну компанію POSCO.