Питання по Прикарпаттю вирішувати з прикарпатцями. Таким є основний лейтмотив робочої поїздки на Івано-Франківщину Першого віце-прем'єр-міністра -- міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва та засідання Ради з просування експорту при Мінекономрозвитку Прикарпатського регіону під головуванням урядовця. Засідання ради розпочалось із вшанування пам'яті загиблих три роки тому на столичному Майдані Героїв Небесної Сотні.

 

Віце-прем'єр, перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Галина Карп, народний депутат Володимир Шкварилюк зустрілися із головою ОДА Олегом Гончаруком. Темою розмови були проблемні питання, важливі для розвитку промисловості області, зокрема, відновлення роботи нафтохімічного заводу ТОВ "Карпатнафтохім" та ВАТ "Оріана". Перше виробництво вже має відновити свою роботу в квітні, тому, як зазначив О. Гончарук, необхідно забезпечити належні умови його роботи, а саме: організувати процес розмитнення сировини на території підприємства. Варто додати, що до цього часу розмитнення продукції було дозволено лише через енергетичну митницю, що у Львові. Це створювало певні незручності у роботі підприємства, адже щодня доводилося проводити майже 30 фінансових операцій. Степан Кубів запевнив у позитивному розв'язанні проблеми і наголосив, що процедура митного оформлення відбуватиметься динамічно та максимально ефективно.

 

У контексті зібрання столичний посадовець зазначив, що минулоріч було проведено велику роботу на підтримку експортерів. Макростабілізація, яка була досягнута, говорить про те, "що наші можливості в 2017 році будуть вищими". Та додав: багато країн сприймають Україну як дуже хорошого економічного партнера. Але загальний економічний успіх країни, за його словами, складається з регіональних, і можливості Івано-Франківщини у цьому плані великі. Наразі у засіданні беруть участь народні депутати Михайло Довбенко та Юрій Соловей. Сьогодні ж столична делегація ознайомиться з роботою та виробничими потужностями державного підприємства "ВО "Карпати".

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України