«Було багато запитань щодо планів Росії і стосовно закінчення сирійської війни. Ця неясність зберігається. Однак ми приїхали до Мюнхена і без ясного розуміння, якою є політика уряду Трампа щодо Росії, НАТО та з інших питань. Деякі з цих побоювань були зняті, і це добре. Я думаю, ми можемо їхати додому, зберігаючи відносний спокій», — підбив підсумки в інтерв’ю DW голова Мюнхенської конференції з питань безпеки Вольфганг Ішингер.

 

Що стосується двосторонніх переговорів Президента України Петра Порошенка, то тут пролунали тези, які в Києві й сподівалися почути.


Як повідомила прес-служба Президента, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що «Північноатлантичний альянс зупинив практичну співпрацю із Росією, а також підтримує санкції до повного виконання Росією Мінських домовленостей».

 


За підсумками зустрічі з віце-президентом США Майком Пенсом (на знімку) Петро Порошенко повідомив: «Ще раз отриманий потужний сигнал про те, що США є з Україною, що для нової адміністрації США — Україна знаходиться серед перших пріоритетів. Питання Криму і рішуча боротьба за звільнення Криму також залишається серед пріоритетів», — інформує прес-служба Президента.
Головною темою розмови з Президентом Польщі Анджеєм Дудою стало примирення українського та польського народів. Президенти «рішуче засудили нещодавні акти вандалізму, що мали місце в Гуті Пеняцькій і в історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» та найімовірніше були організовані третьою стороною», — повідомляє прес-служба. А також домовилися про проведення ближчим часом у Києві Консультаційного комітету президентів України та Республіки Польща.
48-годинна зустріч у Мюнхені не здійснила значного перелому ні в питаннях боротьби з ісламським тероризмом, ні у розв’язанні кризи на Донбасі, ні у питаннях міжнародної міграційної кризи. Що стосується України, то міністр закордонних справ України Павло Клімкін відверто висловив не-вдоволення результатами зустрічей у форматі «нормандської четвірки» на полях конференції. За його словами, він очікував більше, ніж слабеньких заяв, як сталося цього разу.


Однак, як підсумували коментатори німецької газети Handelsblatt: «Побоювання, що представники уряду США ставитимуть під сумнів існуючі досі правила глобального порядку — зовсім у стилі президента Дональда Трампа — не справдилися. Обіцянка віце-президента Майкла Пенса, що Америка твердо стоїть на боці НАТО і виконуватиме свої зобов’язання у рамках трансатлантичного альянсу, слід розуміти, як воно є: спроба нормалізувати напружені відносини». Саме це — не лише в інтересах CША і ФРН. Від стабільності та взаєморозуміння світових партнерів залежить і доля України на світовій арені. Приміром, сильна і не залежна від Америки Європа може бути в змозі обстоювати власні інтереси щодо Росії.


Німецькі експерти визнають, що європейська безпека недієздатна і вже давно існує за рахунок США. На конференції американські представники критикували своїх партнерів по НАТО. Співробітник Федеральної академії з питань політики безпеки Карл-Гайнц Камп в інтерв’ю Deutschlandfunk пояснив, що європейцям досі вдавалося ігнорувати вимоги партнерів США по НАТО щодо перегляду співпраці в альянсі. «Нині прийшов президент — подобається він нам чи ні, котрий заявив, що він не має наміру продовжувати критику і скасує (певні. — Ред.) субвенції. Звичайно, це погроза, на яку європейці мають реагувати, і не тому, що цього вимагає американський президент, а тому, що Європа не в змозі забезпечити власну безпеку не лише у військовому сенсі, як і чимало іншого», — підсумовує аналітик.


Також голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер вважає, що без участі наймогутніших країн світу — Росії і США — у розв’язанні конфлікту в Україні не обійтися. «Я бажаю українцям і всім учасникам успіху у просуванні переговорів.

Я трохи сумніваюсь щодо цього. Вже два роки у «нормандському форматі» ми товчемо воду в ступі. Чому за столом переговорів немає Америки? Якщо Путін матиме інтерес встановити мир на сході України, то він домовлятиметься про це не із західними європейцями. Він хоче знати, чи можна розраховувати на те, що Вашингтон не залучить Україну до НАТО? Я гадаю, що без участі США — цієї найбільшої держави, найбільшої військової сили — можливість розв’язання конфлікту, на жаль, невелика», — прогнозує голова Мюнхенської конференції. Далі він пропонує залучити Трампа до переговорів: «Я б запропонував ще раз подумати над «нормандським форматом» і сказати президенту Трампу: ось є можливість попрацювати з Росією. І якщо вдасться вирішити проблему (на сході України. — Ред.), то ти одержиш Нобелівську премію миру. Можливо, це спокусить його».

Берлін.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).