Мир з побоюванням відреагував на бої під Авдіївкою. Усі без винятку співчувають населенню, що потрапило під обстріл. Та на цьому скорботному тлі відзначився Слідчий комітет Росії, який порушив кримінальну справу. Звичайно, не проти ніжно опікуваних Росією терористів, що захопили частину Донбасу, а проти українських військових. Це більш ніж дивно, оскільки Путін і слухняні йому ЗМІ, не втомлюючись, повторюють, що Росія не бере участі у війні на Донбасі. Але якщо це так, тоді з якого, вибачте, бодуна російські слідчі вирішили завести справу стосовно громадян чужої країни? Чому не проти, скажімо, парагвайців чи венесуельців, де теж воюють, не кажучи вже про Сирію?

Пояснювати, здається, не треба: російські правителі в глибині душі вважають Україну своєю провінцією і мріють установити в ній свої порядки. Якщо не вдається силою, то хоча б через суд. Із цією метою до Лондонського Високого суду подано позов про стягнення з України трьох мільярдів доларів, позичених свого часу Президентом-втікачем Януковичем. Україна зовсім не відмовляється цей борг повертати, але просить почекати у зв’язку з важким становищем, спричиненим боротьбою з тими-таки проросійськими сепаратистами. Тим часом Росія, називаючи себе рідною сестрою України, списала по 30 мільярдів доларів Іраку і Кубі, а тут вийми й поклади три мільярди, а то затаскаємо по судах. Отака от «братня» любов.

Хоче втягнути Україну в судові позови не лише російська влада, а й наші співвітчизники-втікачі. Найбільше старається колишній депутат Верховної Ради В. Олійник, який позиціонує себе як кандидат у Президенти. Як то кажуть, куди кінь із копитом, туди й рак із клешнею. Оскільки високі міжнародні суди від таких жебраків відмахуються, як від настирливих мух, то він вирішив звернутися до місцевих служителів Феміди й подав до Дорогомилівськго райсуду Москви позов про визнання незаконним «державного перевороту» в Україні, чим насмішив весь світ. Люди дивуються: а чому не до аймакового суду Бурятії чи станичного суду Ростовської області? Очевидно, просто тому, що позивач мешкає в районі Дорогомилово й далеко ходити не треба. І уявіть собі, райсуд задовольнив позов! Тепер київська влада трясеться, чекаючи судових приставів, які заявляться й видворять їх з офісів.

Однак жарти жартами, але якщо у світі ще є правосуддя, то перед ним повинні стати ті, хто із Кремля підкидає дрова в багаття війни на Донбасі. І це був би справжній акт справедливості.

Сергій ПАВЕЛКО.

Донецьк.