У понеділок Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, перший заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова та представниця Європейського парламенту Ребекка Хармс побували в Авдіївці.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, депутат Європейського парламенту Ребекка Хармс, народний депутат України Марія Іонова в Авдіївці Донецької області.

 

За останні тижні ескалації, після 29 січня, тут пошкоджено 328 цивільних будинків, повідомила парламентарій на своїй сторінці у Facebook. Два з них — у день, коли в місті перебувала з візитом делегація. Загалом під час війни постраждало 1032 будинки в приватному секторі і 91 багатоповерхівка. Нині там працюють бригади рятувальників.

За словами Ірини Геращенко, Ребекка Хармс «залишилася шокованою», хоча це й не перший її візит на Донбас. «Ми приїхали в Авдіївку, щоб побачити, чи працює режим тиші, — наголосила перший заступник очільника законодавчого органу. — Місцева влада, голова військово-громадянської адміністрацій Павло Малихін і заступник комбрига 72-ї бригади Олександр Самарський розповідають, що вночі були поодинокі обстріли, зранку провокації, але в цілому спокійніше, аніж пару днів тому, коли були загиблі серед військових та цивільних».

Окрім спілкування з місцевим населенням і моніторингу гуманітарної ситуації, члени делегації змогли поспілкуватися з військовими й побували на позиціях 72-ї бригади. Ребекка Хармс, за словами першого заступника глави парламенту, відзначила: важливий факт, який мало розуміють і знають у Європі, полягає в тому, що українські позиції знаходяться далеко від лінії домовленостей Мінських угод вересня 2014 року через їх порушення з боку Російської Федерації та бойовиків.

«На фронті, попри одиночні провокації, нині відносна тиша, — написала І. Геращенко. — Але відведення важкої техніки зірвано, і зірвано не українською стороною».

Парламентарій поцікавилася у військових: що вони думають про так звану блокаду? «Ми про неї не думаємо, — відповіли. — У нас на це немає часу. Ми Україну захищаємо!»

У ході візиту члени делегації передали Авдіївці генератори, а хлопцям із 72-ї — оптику і ще дещо, що вони просили під час останньої зустрічі тиждень тому, пише І. Геращенко. Також передали принтери та іншу необхідну техніку.

Вл. інф.

Фото з сайту Верховної Ради України.