У Львові під час семінару «Історія успішної термомодернізації» на прикладах 750-тисячного міста продемонстрували, чому вигідно брати кредити для запровадження енергетичних програм.

 

Як розповів голова Держенергоефективності Сергій Савчук, програмою часткового відшкодування «теплих» кредитів на термомодернізацію житлових будинків за два останні роки скористалися 164 тисячі домогосподарств в Україні. За тепло у квартирах стали платити на 30 відсотків менше. Досить повчальним виявився львівський досвід ОСББ.


ОСББ «Берегиня»


У містах ОСББ та ЖБК отримують компенсацію більшої частини «теплового» кредиту — до 70%, з них 40% — державної фінансової допомоги і 30% — завдяки міській програмі відшкодування, на яку цьогоріч виділили 8 мільйонів гривень.


Одна з адрес львівського досвіду — вулиця Кульпарківська, де створено ОСББ «Берегиня». 


— Ми взяли кредити на 143 тисячі і замінили тепловий лічильник, модернізували освітлення і встановили вікна, — розповіла голова ОСББ «Берегиня» Олександра Слободян. — Ми пройшли непростий шлях до створення ОСББ. Були сумніви і побоювання мешканців. Але з людьми треба працювати і переконувати. Ще одна проблема — ремонтні фірми нам намагалися завищити послуги і пропонували дорогі матеріали. Все доводиться самим рахувати. 


ОСББ «Стрийська, 93»


Наступна адреса передового досвіду — Стрийська, 93. Тут на утеплення багатоповерхівки залучили 1,9 мільйона гривень. І теж отримали подвійне відшкодування. 


— «Теплові» кредити вигідно брати, навіть на суму понад мільйон гривень, бо тоді отримаєте подвійну компенсацію — 55%, — переконувала голова ОСББ «Стрийська, 93» Стефанія Климко. — Кожна квартира за кредити в середньому сплачує щомісячно 129 гривень, але заощаджує 413 гривень. Затрати швидко окупляться, бо мешканці стали менше платити за комунальні послуги.

Львів.

Довідково

Серед регіонів найактивніше кредитами на термомодернізацію користуються ОСББ у Львівській і Сумській областях та у Києві.


За інформацією Держенергоефективності, утеплення будинків дає змогу економити на оплаті комунальних послуг 24%, заміна вікон — 14%, інженерних систем — 12%, модернізація освітлення — 71%.


Львів входить до трійки міст України, де мешканці найактивніше об’єднуються в ОСББ. У 2016 році тут створено 426 ОСББ. За останні роки простежується зростання цього показника на 41%. У Львівській області на програму «теплих» кредитів передбачено 18 мільйонів гривень. У регіоні за десять років за «теплими» кредитами 29 тисяч родин отримали 337 мільйонів гривень.