До понеділка, 20 лютого, який був останнім терміном для того, щоб уряд Греції пішов на поступки кредиторам, Афіни все-таки погодилися на нові реформи для того, щоб вивести з глухого кута переговори про одержання нових кредитів за третьою рятувальною програмою.

 

Після цього міжнародні кредитори Греції -- Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд (МВФ) -- виробили "спільну позицію" стосовно боргу країни, що дозволить їм скоро повернутися в Афіни для обговорення додаткового пакета реформ. Вони можуть торкнутися пенсійної і податкової систем, сказав на прес-конференції у Брюсселі голова ради міністрів фінансів країн єврозони Єрун Дейссельблум. "Представники кредиторів працюватимуть із грецькою владою над додатковим пакетом структурних реформ, включаючи податкову й пенсійну системи, регулювання ринку праці", -- цитують Дейссельблума грецькі ЗМІ. Він додав, що у відносинах кредиторів з урядом Ципраса намітилося позитивне зрушення і вже можна говорити про відхід від жорстких заходів економії та перенесення акценту на глибокі реформи в Греції. "Це буде ключовим елементом для Міжнародного валютного фонду, що дозволить повернути його до колишнього складу кредиторів Греції", -- повідомив він.

 

Після засідання ради міністрів фінансів країн єврозони МВФ вивчить можливість підключення до нової рятувальної програми, але тільки за нової реструктуризації грецького боргу. Експерти МВФ попередили, що на практиці це означає втрату європейськими країнами частини коштів, виданих раніше Афінам у вигляді вигідних кредитів. Нагадаємо, що МВФ брав участь у двох рятувальних програмах грецької економіки, а потім відмовився від надання допомоги Афінам через незгоду уряду Ципраса запроваджувати дедалі нові й жорсткіші заходи економії.

 

У понеділок Європейський стабілізаційний механізм (ЄСМ), через який країни єврозони беруть участь у програмі фінансової допомоги Греції на суму в 86 млрд. євро, отримав від Греції два мільярди євро в рахунок погашення частини боргу країни. Виплата частини боргу європейським кредиторам -- це результат продажу активів Finansbank Національним банком Греції, повідомило грецьке видання Greek Reporter.

 

"Своєчасний платіж свідчить, що Греція є надійним партнером і виконує умови договору. Це знак того, що структурні зміни в грецькому банківському секторі дають позитивні результати. Ми продовжимо працювати із Грецією по решті частини рятувальної програми", -- заявив виконавчий директор Європейського стабілізаційного механізму Клаус Реглінг. За його словами, Греція зараз менше потребує термінових позик від міжнародних кредиторів порівняно з початковою угодою за третьою програмою. І це завдяки тому, що бюджет наповнюється значно краще, ніж очікувалося. І, можливо, до кінця рятувальної програми Греція й не потребуватиме кредиту в розмірі спочатку запланованої суми в 86 млрд. євро.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України