22 лютого раптово помер видатний російський актор українець Олексій Петренко, уродженець села Чемер на Чернігівщині. Серед більш як 80 кінокартин, знятих за його участі, чимало фільмів, пов'язаних із Україною. Він, зокрема, зіграв Богдана Хмельницького в українській стрічці "Чорна рада". Та головна його роль, що принесла славу -- роль Распутіна...

 

Олексій Петренко народився 26 березня 1938 року. Двічі вступав на театральний факультет і двічі не отримував балів, тож працював ковалем. Зрештою -- навчання, і в 1961 році закінчив курс народного артиста СРСР Івана Мар'яненка в Харківському театральному інституті.

 

З 1961 року за розподілом Олексій Петренко потрапив до Запорізького музично-драматичного театру імені Щорса, де пропрацював два роки. У 1963- 1964 роках виходив на сцену Донецького обласного російського драматичного театру в Маріуполі. У 1964 році Ігор Владимиров запросив Олексія Петренка до Ленінградського театру ім. Ленсовета. З 1977 року Олексій Петренко виступав на сцені Московського драматичного театру на Малій Бронній. Глядачі МХАТу могли насолоджуватися грою Олексія Петренка з 1978 року. З 1991 року Олексій Васильович був штатним актором московської кіностудії ім. М. Горького.

 

І хоча Україна була прихильна до О. Петренка, він так і не став українцем. Ось його слова: "Хочу поехать на родину, на Украину... Хочу подышать их теперешним воздухом, увидеть, почувствовать, какая там жизнь. Но скажу вам: пока у власти на Украине бандеровцы и галичане -- толку не будет. Они очень свирепые люди, я это с детства знаю..."

 

Чуєте -- "их теперешним воздухом"? Він талановито чує, що сьогодні й повітря стало в Україні іншим -- не совєтським, не російським, а таки українським. І він у Чемері, під Козельцем, "с детства знает" бандерівців і галичан, ага. Талановито грав на сцені, а тут так збрехав! Щоправда, може, й знав із пропаганди... Тої радянсько-російської пропаганди, з пут якої він так і не вийшов.

 

Спочивайте з миром, земляче! Бог вам суддя!

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Голос України