У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника відбувся круглий стіл на тему: "Малочисельна школа Карпатського регіону. Інноваційні підходи до функціонування та перспективи розвитку". Ректор цього вишу Ігор Цепенда зазначив, що питання якісної роботи малочисельних шкіл є надзвичайно актуальним і потребує спільних зусиль як з боку влади, так і громади регіону.

 

Зрештою доля маленьких освітніх закладів турбує не тільки Прикарпаття і Україну. З такою проблемою стикалися і європейські сусіди, які проживають у гірських регіонах. Щоб зберегти освітньо-духовні осередки, вони використовували різноманітні технічні та інноваційні чинники: прокладали якісні дороги, забезпечили в достатній кількості шкільними автобусами чи, як у Португалії, державним коштом придбали всім учням ноутбуки.

 

Учасники зустрічі також зосередили увагу на впровадженні новітніх та дистанційних технологій у навчально-виховний процес малочисельних шкіл Карпатського регіону та наданні соціальної, психолого-педагогічної і науково-методичної допомоги вчителям, які там працюють. На завершення дискусії вирішили звернутися по підтримку до депутатів облради, щоб ті розглянули питання життєдіяльності малих шкіл.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України