Дебіторська заборгованість підприємств ЖКГ Хмельниччини сягнула 595 мільйонів

Хоча нинішня зима здивувала морозами і завірюхами, комунальники говорять про те, що опалювальний сезон на Хмельниччині триває, як ніколи, спокійно. За словами керівника обласного управління ЖКГ Григорія Ващука, не було зафіксовано жодного випадку відключення споживачів від систем теплопостачання, а під час снігопадів та ожеледиці аварійні бригади та комунально-технічні служби намагалися оперативно розчищати вулиці та дороги у населених пунктах. І це при тому, що навантаження було чимале. Адже через низькі температури опалювальний сезон довелося розпочати ще на початку жовтня. Але всі 673 котельні, які опалюють понад 4,6 тисячі житлових будинків, 683 дитячі садочки, 72 лікарні та 717 шкіл, працюють, за даними комунальників, без збоїв.

У котлах уже не газ, а дрова

Але головною особливістю цьогорічного опалювального сезону стало те, що надто висока вартість гігакалорії потребує особливо ощадливого ставлення до неї з боку комунальників і споживачів.

На теплопостачальних підприємствах області майже не припиняються роботи з реконструкції, модернізації, технічного переоснащення, заміни та встановлення нових котлів і котельного обладнання, а також будівництва нових високопродуктивних сучасних котелень. Загалом, готуючись до зими, в області на 38 котельнях замінили і модернізували 70 котлів. Крім того, на альтернативні види палива перевели понад 40 котлів. Переважна більшість з них тепер працює на дровах та пелетах.

Завдяки цим та іншим заходам на Хмельниччині очікують скорочення споживання газу майже на 6,5 мільйона кубометрів та його заміщення на понад 3,1 мільйона кубометрів на рік.

Ощадливіше ставитися до тепла допомагають і лічильники. Завдяки коштам із різних джерел фінансування їх встановили у 1660 житлових будинках. Наразі це майже 76 відсотків від загальної кількості житла з централізованим теплопостачанням.

Одне слово, не знайти такого району чи населеного пункту, де не зробили хоча б кілька кроків на шляху енергозбереження. В результаті споживачі мали б не тільки відчути кращу якість послуг, коли в помешканнях стало тепліше, а й побачити, що на місцях роблять усе, щоб стримати зростання їх вартості.

Зрештою, частково так і сталося. Але все одно болючу тему боргів у сфері теплопостачання оминути не вдалося.

А в рахунках — проблеми

В обласному управлінні ЖКГ визнають: у фінансово-економічному стані підприємств галузі спостерігається подальше зростання обсягу дебіторської заборгованості. На кінець минулого року вона встигла зрости на 127 відсотків і вже сягнула 595 мільйонів гривень.

Так стрімко ці суми збільшуються через те, що продовжує накопичуватися заборгованість через різницю в тарифах. Саме вона становить майже половину від усіх дебіторських боргів.

А оскільки підприємства галузі не можуть вчасно отримати гроші за надані послуги, то вони й самі автоматично перетворюються на боржників. Вони винні понад 412 мільйонів гривень.

Якщо розбиратися детальніше, то комунальна теплоенергетика краю спожила понад 123 мільйони кубометрів газу. Це коштує 662 мільйони гривень, але заплатити вдалося лише 482 мільйони. Рівень розрахунку за спожитий газ становить менш як 73 відсотки. Це середня цифра, і, на перший погляд, вона не така вже й загрозлива. Та є міста і райони, де ситуація набагато гірша. Приміром, у Теофіпольському комунальному підприємстві «Тепловик» змогли заплатити менш як за чверть використаного минулого року газу, а у ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» — за третину. Та найнижчий рівень розрахунку зафіксовано на Полонському підприємстві теплових мереж, де він становить лише 12 відсотків. В обласному управлінні ЖКГ не хочуть нагнітати ситуацію, переконують, що там складено графіки погашення заборгованості. Але це так і не допомогло виконати взяті зобов’язання.

Добре, що в краї є низка потужних підприємств, котрі намагаються працювати з мінімальними боргами. Серед таких — Славутське ЖКО, хмельницькі комунальні підприємства «Південно-Західні тепломережі» та «Хмельницьктеплокомуненерго», кам’янець-подільська «Міськтепловоденергія». Саме завдяки їхнім старанням вдається справно розраховуватися з НАК «Нафтогаз України». Інакше мешканці населених пунктів, які відстають в оплаті, вже могли б бути без газу і тепла.

Закон пообіцяв, але грошей іще немає

Для підприємств водопровідно-каналізаційного господарства зимовий сезон теж є серйозним випробуванням. І тут, здавалося б, ситуація не така критична. Загалом вони використали електроенергії на 78,2 мільйона гривень, а оплатили — 76,9 мільйона. Тобто до стовідсоткового рівня розрахунків залишилося зовсім мало, але...

Неначе приховані капкани, які й не помітиш під сніговим покривом, знову перед постачальниками води вигулькує прикрою обставиною невідшкодована різниця в тарифах. У січні вона наблизилася до 111 мільйонів гривень. Виходить, борг перед підприємствами у 12 разів(!) перевищив їх борг за спожиту електроенергію. Як їм вдається фінансово виживати в таких умовах, залишається тільки здогадуватися.

Поліпшити ситуацію могло б одне — субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах із державного бюджету. Але торік така допомога навіть не виділялася.

Цьогоріч закон про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії, передбачає низку проектів, що мають допомогти комунальникам. Це, зокрема, і погашення заборгованості з різниці в тарифах. Але такі обіцянки вже були неодноразово, а от грошей на місцях так і не дочекалися. Тож комунальні підприємства продовжують маневрувати між щільно розставленими фінансово-борговими капканами. І весь час сподіваються, що їх хтось прибере. Бо в кінцевому результаті від отриманих «травм» страждають споживачі.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.