Упродовж 2016 року державна лісова охорона лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, зафіксувала 211 випадків незаконної заготівлі деревини загальним обсягом майже дві тисячі кубічних метрів. Лісопорушники завдали шкоди лісу на суму понад 9,8 мільйона гривень. 103 справи лісівники передали до правоохоронних органів, за ними відкрито 90 кримінальних проваджень. Однак до судів спрямовано всього п’ять справ і лише у двох винесено рішення. 

 

До того ж в одному випадку винуватця звільнено від кримінальної відповідальності, у другому — порушнику, який одразу визнав вину та добровільно сплатив шкоду, завдану лісу, присуджено сплатити штраф у розмірі 850 гривень. Щодо решти випадків, у тому числі і резонансних, досі тривають слідчі дії...


— Зрозуміло, що такі «покарання» не тільки не зупиняють потенційних лісопорушників, а навпаки заохочують до крадіжок, — зауважує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.


Найбільше шукачів легкої наживи приваблюють дубові насадження. Рівень організації таких крадіжок та їх розмах, оснащеність незаконних лісорубів технікою дає підстави говорити про добре організовані злочинні угрупування з чітким розподілом обов’язків, які виконують замовлення більш серйозних торговців деревиною. Зазвичай спочатку одна група відбирає і позначає необхідні дерева, друга — заїжджає в насадження і з допомогою потужних пил швидко зрізує їх та залишає місце лісопорушення, третя група вивозить деревину з лісу. В таких випадках надто важко довести факт злочину: адже ті, хто ріже, роблять це дуже швидко, тож їх важко застати за цим, ті, котрі вивозять, як правило, кажуть: «Ми не крали, їхали — бачимо: лежить біля дороги — чому б не забрати?» Незаконно добута деревина використовується у приватних лісопереробних цехах, яких за межами земель лісогосподарського призначення нараховується в області понад 600.


— Лісова охорона на сьогодні беззбройна, — ділиться Андрій Курінський, — але змушена мало не щодня вступати в нерівний бій з «чорними лісорубами», нерідко наражаючи на небезпеку себе та своїх рідних. Адже лісокради ведуть себе вкрай зухвало, очевидно, знаючи, що зможуть або уникнути покарання, або відбутися смішним штрафом.


Наприклад, лісова охорона Городницького лісгоспу виявила організовану групу лісокрадів у кількості 15 осіб, які чотирма тракторами з причепами перевозили незаконно заготовлену лісопродукцію. Вони відкрито погрожували фізичною розправою, а далі викликали на допомогу своїх односельчан у кількості понад 30 осіб, які, судячи з їх поведінки, мають досвід у скоєнні таких злочинів.


У лютому 2016 року біля житлового будинку здійснено напад на лісничого Ушомирського лісництва державного підприємства «Коростенське лісомисливське господарство» та його дружину. Постраждалий небезпідставно пов’язує це зі своєю професійною діяльністю, адже цьому передувало затримання лісопорушників під час здійснення незаконних рубок.


У березні минулого року лісова охорона Коростенського лісгоспу затримала автомобіль «Урал» з гідроманіпулятором, який здійснював навантаження сортиментів дуба. На місці виявлено 10 незаконно зрубаних дубів. Автомобіль доправлено на штрафмайданчик Коростенського відділу поліції ГУНПУ в Житомирській області, матеріали оформлено та передано правоохоронним органам, ведеться слідство. Все, здається, б нічого, якби не той факт, що вищезазначений автомобіль у місцях незаконної заготівлі деревини затримано утретє(!). У двох попередніх випадках цей автотранспорт за рішенням суду повертався власнику і знову використовувався при здійсненні незаконних рубок.


У липні 2016 року масштабні незаконні рубки здійснено у двох лісництвах Коростенського лісгоспу. «Чорні лісоруби» знищили 73 дуби, завдали шкоди лісу на загальну суму 724 тисячі гривень. Однак зловмисників досі не покарано. Понад те, буквально за кілька днів лісові охоронці, котрі проводили затримання, зазнали нападу з боку невідомих осіб, які, крім того, пошкодили службовий автомобіль лісгоспу. Схожі напади тривають. Кілька днів тому невідомі особи пошкодили рейдовий автомобіль державної лісової охорони УАЗ, а саме — порізали шини та електропроводи.


Під час охорони лісових масивів у травні минулого року лісничому Літківського лісництва державного підприємства «Лугинське лісове господарство» у вітрове скло автомобіля кинуто молоток, а наступного дня цей автомобіль було спалено у лісовому масиві у той час, коли лісничий здійснював огляд насаджень.


Лісівники звертаються до правоохоронних органів, щоб ті посилили свої дії щодо покарання злочинів, пов’язаних із крадіжками лісу, розслідуючи весь ланцюжок: зберігання, переміщення та перероблення незаконно добутої деревини.
Через недосконале законодавство, лояльність правоохоронної та судової систем до незаконних рубок резонансні справи щодо лісопорушень зі значними збитками лісовому господарству не доведені до логічного кінця, а правопорушники не лише не покарані, а й далі коять безлад у лісах. І схоже на те, що турбує це лише лісівників.


От і цього року в лютому глупої ночі працівники лісової охорони державного підприємства «Олевське лісове господарство» помітили два автомобілі ЗІЛ-131, навантажені колодами дуба. Їх почали переслідувати разом зі своїми сусідами — лісівниками Білокоровицького лісгоспу. Було встановлено, що завантажені деревиною автомобілі заїхали на приватну пилораму в селі Радовель Олевського району. Про це було повідомлено відділення поліції, проте ні працівників державної лісової охорони, ні працівників поліції на територію пилорами власники не допустили. Встановлено, що дуби було спиляно в лісовому заказнику місцевого значення. В Коростенському лісомисливському господарстві також виявлено факт незаконної порубки дубів. Тут серед ночі затримано ЗІЛ-131 з гідроманіпулятором та його водія. Красти деревину цього року вже приїжджали навіть із сусідньої Рівненщини. Ліс та його охоронці стали заручниками далеко не простої ситуації, причина якої — абсолютна безкарність «чорних лісорубів».

Житомирська область.