Вальдемарові Пясецькому — мистецтвознавцю, історику, лауреату премії імені Олександра Цинкаловського — вручено посвідчення «Почесний краєзнавець України».

 

На знімку: Вальдемар Пясецький (в центрі) з колегами-краєзнавцями. Крайній праворуч — Геннадій Бондаренко.

 

Ніхто в Луцьку не знає історію міста краще, як Вальдемар Пясeцький. Про 83-річного дослідника ходять легенди. Якось, працюючи в обласному архіві з документами, він замість закладки використав наручний годинник і забув. Аж через двадцять літ, отримуючи в архіві ту справу, знайшов згубу! За ці роки збудували нове приміщення архіву, перевезли туди фонди і серед них — годинник дослідника, що вже став раритетом. Працівники архіву зізнаються, що за десятиліття співпраці Вальдемар Едвардович став ніби членом їхнього колективу. Коли проводять в архіві екскурсії для школярів, що тепер часто буває, а в читальному залі сидить цей сивочолий чоловік — це радість! Бо кращого екскурсовода в минуле Волині годі знайти.

За більш як півстоліття Вальдемар Пясецький дослідив історію та написав статті про старовинні міста і містечка краю: Володимир-Волинський, Горохів, Любомль, Устилуг, Порицьк (нині с. Павлівка), Перемиль, Боремель, Кисилин, Олика, Локачі...

У 1973 році в газеті «Радянська Волинь» (тодішній наклад 220 тисяч) з’явилася перша стаття В. Пясецького про минуле Луцька. Згодом у періодиці опубліковані його дослідження Верхнього та Окольного замків, Старого міста, Передмістя, Заглушеччини, Градної Гори, Хмельника, Волиці, Яровиці, Гнідави, Красного, Дворця, Волички над Глушцем... Читачі, розгортаючи газету, шукали улюблені рубрики: «І розкажуть вулиці», «Загадки назв Старого міста», «Від площі Ринок і до околиць»...

Бестселерами стали для волинян історико-краєзнавчі довідники «Вулиці і майдани Луцька» (В. Пясецький та Ф. Мандзюк, 2005) та «Пройдімося древнім Луцьком» (2013). Робити ґрунтовні дослідження середньовічного містобудування, провести аналіз роботи майстрів архітектури і пензля минулих століть Вальдемару Пясецькому допомагають знання, здобуті на архітектурному факультеті Львівської політехніки, диплом художньо-графічного факультету Орловського педінституту. Довгий час Вальдемар Едвардович викладав у Луцькій дитячій художній школі. Під його впливом багато вихованців згодом стали дослідниками минувшини краю. Про це все йшлося під час урочистостей у виставковому залі обласної організації Національної спілки художників України.

— Винуватця сьогоднішньої зустрічі по праву можна назвати патріархом краєзнавства нашого краю, — сказав голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України професор Східноєвропейського університету ім. Лесі Українки Геннадій Бондаренко. — Він відкриває нам невідомі сторінки минулого і сучасного. Дослідницька робота Вальдемара Пясецького пов’язана з ґрунтовними джерелознавчими студіями, вивченням різноманітних матеріалів. Більшість із них введені краєзнавцем у науковий обіг уперше. Від усього серця бажаємо вам, пане Вальдемаре, міцного здоров’я, добра, щедрої долі та довгих років життя.

З присвоєнням звання «Почесний краєзнавець України» Вальдемара Пясецького привітали його учні, відомі краєзнавці Віктор Федосюк, Віктор Чухрай, мистецтвознавець Зоя Навроцька, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, голова обласної організації Спілки художників України Володимир Марчук, численні друзі та колеги.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

Волинська область.