Як ми уже повідомляли, з нинішнього року повністю скасовано спеціальний режим ПДВ для агросектору. Сільгоспвиробники тепер сплачують до бюджету всю суму податку на додану вартість.
 
Натомість, як декларується, у наступні п’ять років аграріям надаватимуться бюджетні дотації замість повернення частини суми сплаченого ПДВ. Так, цьогорічний Держбюджет на фінансову підтримку сільгоспвиробників передбачив понад 4 млрд. 774 млн. грн. -- 1 млрд. 473 млн. грн. із загального фонду і більш як 3 млрд. 301 млн. з спеціального. 
 
Читайте також http://www.golos.com.ua/article/284941
 
Одразу виникає питання: хто може претендувати на пряму державну допомогу?
 
Звісно, сільгосппідприємства-кандидати, передусім, мають бути платниками ПДВ. Це, так би мовити, необхідна умова, але далеко не достатня. Бо щоб одержувати на свій рахунок державні кошти, треба бути виробником тієї чи іншої продукції. Перелік видів сільгоспдіяльності, що дає право на отримання бюджетної дотації, наведено у пункті 161.3  Закону «Про державну підтримку сільського господарства України»:

Джерело: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1877-15

 

Як видно з таблиці, поряд зі звичними (картопля, морква чи навіть цвітна капуста), зустрічаються і позиції, що викликають певні питання. Приміром, хто підкаже, де в Україні можна знайти промислові плантації теплолюбних ківі чи кеш’ю? Або які сільгосппідприємства масово розводять комах? І де в Україні ті ферми, на яких утримують плазунів? Певне, город городився передусім заради того, щоб потужні виробники м’яса птиці, котрі мають сильне лобі в ешелонах влади, і надалі могли «підгодовувати» своїх курчат-бройлерів бюджетними гривнями.

 

А ще, схоже, реалії розчарують багатьох претендентів на цю фінансову допомогу. Адже ніхто не обіцяє, що державна підтримка у повному обсязі компенсуватиме сплачений ними ПДВ.

Галина Квітка.

Малюнок Олексія Кустовського.