Прогнозні цінники березня

 

Великий піст, який розпочався наприкінці лютого й закінчиться у квітні, неодмінно позначиться на цінах на продовольчі товари. За логікою, у ці дні повинні дешевшати м’ясо, молоко та яйця — адже і попит на них падає. А ось овочі, фрукти, крупи мають дорожчати, бо їх купують активніше. Але часто прогнози розбиваються об українські реалії. Березень — тому підтвердження.

 

Бензин та дизпаливо


Потенціал для подорожчання зберігається, особливо дизельного пального. Йтиме вгору і вартість скрапленого газу, популярність якого зростає через нижчу порівняно з бензином ціну. До того ж попит на моторні палива активізується з настанням весни і початком польових робіт.


Борошно


У роздрібних мережах утримуватиметься в цінах січня—лютого, тобто на рівні 9—10 гривень за кілограмовий пакет. На вагу можна придбати таку кількість на гривні дві дешевше. Хоча у різних мережах супермаркетів ціна на одні й ті самі звичні для масового споживача упаковки нерідко відрізняється на 30—50 відсотків. Оптові ціни на внутрішньому ринку вже другий місяць намагаються «прорватися» вгору, спровокувавши подорожчання і у роздрібному сегменті. Втім, стабілізація і навіть незначне зниження експортних цін дає надію, що борошно залишатиметься доступним для господинь, які знаходять час для випічки вдома.


Хліб


Продовжуватиме незначно дорожчати. Втім, у столиці вартість 950-грамового «Українського» і так уже «доповзла» до майже 12 гривень, півкілограмового батона — 8,2—8,3 грн. Тож дедалі більше мешканців та гостей міста все частіше купують продукт №1 у фірмових кіосках «Київхліба», де так звані соціальні сорти можна придбати практично удвічі дешевше. Нічого, що у складі лише борошно, вода і дріжджі — зате і «благородною» різнокольоровою цвіллю після кількох днів зберігання такий хліб береться рідше.


Крупи


Пшеничну, ячну, перлову, кукурудзяну на вагу у роздробі можна придбати по 6—7 грн./кг, пшоно — по 8—9 грн., горох — 11—12 грн. Знизилися ціни на рис — до 16 — 17 грн./кг. Кілограм гречки — від 30 грн.


Цукор


дорожчатиме. Якщо ще у лютому кілограмовий пакет на полицях супермаркетів можна було знайти по 16—17 грн., то нині за такими цінами трапляється хіба що ваговий. Вартість упакованого наближається до 20 грн. за кіло. Значний експортний попит на цукор і невисокі його запаси усередині країни дають шанс заводам-виробникам вигідно продати солодкий пісок минулорічного врожаю. Втім, підвищення внутрішніх цін стримуватиме поставки за межі держави (навіщо витрачатися на експортну логістику, якщо і всередині країни з’їдять).


Овочі та фрукти


Піст, якого дотримується частина українців, здавалося, мав би спричинити подорожчання овочів та фруктів. Поки що помітно додали в ціні гриби — кілограм звичайних шампіньйонів вже коштує 35 гривень і більше. Цибуля, картопля, капуста, морква, буряки через щедрий минулорічний врожай залишаються доступними навіть для незаможних громадян.


Радують українські яблука по 10—12 грн., найкращі — 15—17 грн./кг. Мережі супермаркетів спокушають покупців апельсинами по 19 грн./кг та бананами по 26—28 грн./кг.


Молоко та молокопродукти


Пригальмується зростання цін, особливо на продукцію з незбираного молока. Адже з весною традиційно збільшуються надої, тож вартість сирого молока в цю пору стабілізується і навіть знижується. Залишатимуться дорогими сири — виготовлені з недешевої сировини, вони погано продаються на внутрішньому ринку, і ще гірше — на зовнішньому. А от дороге за українськими мірками вершкове масло через свою відносно невисоку валютну ціну знаходить збут за межами держави.


Соняшникова олія


З вартістю олії на полицях магазинів сюрпризи не очікуються. Звісно, якщо не буде істотних коливань на валютному ринку. Сезонного збільшення споживання по олії не спостерігається, більш менш рівномірний попит упродовж року — у середньому в місяць на людину припадає менше літрової пляшки.


М’ясо


Зростання цін зупиниться на курятину та свинину — усе-таки піст. Незначно подорожчати може хіба що яловичина через невелику пропозицію.
Яйця птахофабрики пропонують по 14—15 гривень за десяток. Через збільшення пропозиції, зокрема з домашніх господарств, ціни у березні утримаються, можливе навіть здешевлення.


Житлово-комунальні послуги


Стрімке підвищення температури повітря у лютому дає надію, що платіжки за тепло не будуть надто високими. Пік пройдено. Для мешканців багатоквартирних будинків важливо, щоб з метою економії не вирішили завершити опалювальний сезон достроково. Коли у помешканні комфортно — адекватніше сприймаєш навіть чималі суми за тепло.


У березні знову зросли тарифи на електроенергію — до 90 копійок за кВт-год (за обсяг, спожитий до 100 кВт-год електроенергії на місяць) та до 1 гривні 68 копійок (за обсяг понад 100 кВт-год). Але це подорожчання побачимо вже у платіжках, які отримаємо у квітні.


Ліки


Дедалі дорожчають. Обнадіює те, що насувається потепління, яке краще за будь-які медикаменти здатне вгамовувати спалахи грипу та ГРВІ. З інших фармацевтичних позитивів — уряд вирішив обмежити вартість ліків, які протистоять серцево-судинним захворюванням, бронхіальній астмі та цукровому діабету другого типу. Але це цінове послаблення заплановане лише з квітня.


Транспорт


Очікуване подорожчання скрапленого газу призведе і до спроб перевізників підвищувати тарифи. Адже цей вид палива залишається популярним у маршрутках.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.

Анекдот до теми

Розбіжність


— Як ти витрачаєш свою зарплату?
— 40% — на їжу, 30% — на комуналку, 30% — на одяг, 20% — на розваги й непередбачувані витрати.
— Але ж це разом виходить 120%!
— У тім-то й проблема...

Анекдот до теми

Будь уважним!


За своїм тілом треба уважно стежити. Щойно відволічешся, воно тут таки починає щось жерти...