У Кіровоградській області, як і по всій Україні, з початку року спостерігається здорожчання товарів та послуг.


У супермаркетах продовжує панувати хаос як з цінами, так і з якістю. Низька купівельна спроможність населення чомусь не спонукає великих торгових магнатів до зниження цін, а дедалі більше — до спроб «впарити» покупцям неякісний або прострочений товар. Хоча б за рахунок постійної зміни етикеток та його викладки на полицях.


Здавалося б, за таких умов споживачі мали масово рушити на базари, де й ціни не так «кусаються», й товар можна пощупати, а то й надкусити. Проте й тут покупців не густо. Хоч незамінні картопля, капуста, буряк, морква та цибуля й поводяться дивно. На кропивницьких базарах ціни на них, всупереч зимовим страшилкам, тримаються на досить доступному рівні — від 4 — 5 грн. за кг.


Дещо інакше складається цінова ситуація у районах Кіровоградщини. У сільській місцевості, де доходи значно нижчі, ціни... вищі. Для прикладу, в одному з них за молоко просять 10 — 13 грн. за літр, за сир — 40—50 грн. за кг, за сметану 50—60 грн. Не нижча за міську й ціна на свинину — 70—80 грн. за кг.


Споживачі, які раніше відчутно економили, випікаючи хліб для родини власноруч, постали нині перед дилемою. Адже вартість борошна пшеничного досягла 10 грн. за кг. Тож, якщо до собівартості основного продукту додати ще дріжджі, сироватку, приправи та спеції, а також енергозатрати, варто добре подумати, чи потрібно заморочуватись?! Інша справа, якщо зерно вирощене самими чи отримане як орендна плата за зовсім знецінені земельні паї.


Тим часом, великі хлібопекарські підприємства, хто з 10, а хто з 15 лютого, почали підвищувати ціни на окремі види хлібобулочної продукції, паралельно скорочуючи мережу фірмової торгівлі. Мовляв, не вигідно...

Кіровоградська область.