Підприємства Вінниччини торік експортували власної продукції і сировини у 135 країн на загальну суму 970,4 мільйона доларів. Область увійшла до десятки регіонів держави, де збільшили реалізацію поставок порівняно з 2015 роком.

 

Левову частку товарів становить продукція АПК. Істотно збільшився порівняно з 2015-м експорт овочів — у 8,1 разу. Значно розширено ринки збуту цукру і кондитерських виробів, їх реалізація зросла у 6,1 разу, свинини — 3,9 разу, курятини — 2,8 разу, борошномельної продукції — 2,1 разу, пшениці — 1,6 разу, виробів з деревини — 1,1 разу. Як і попередніми роками, за кордоном охоче купують вінницьку соняшникову олію, її придбали більше майже на 40 відсотків.


Понад третина експортованої продукції надійшла до країн Євросоюзу. Виробів з вінницькою маркою там купили майже на 15 відсотків більше, ніж у 2015-му. Вона також знайшла своїх споживачів на перспективних ринках Китаю та Індії. Натомість колишній головний партнер — Росія отримала вінницьких виробів у чотири рази менше.


Нагадаємо, 2016 року в області зібрали найбільше в державі зернових (5,5 мільйона тонн), виробили найбільше цукру (430 тисяч) та молока (майже 900 тисяч тонн).


— Саме здобутки колективів агропромислового комплексу забезпечили збільшення експортного потенціалу регіону, — зазначив директор департаменту міжнародного співробітництва Вінницької облдержадміністрації Володимир Мережко. — У зовнішньоторговельних операціях область досягла позитивного сальдо. Його показник становить 682 мільйони доларів.


До речі, загалом у державі експорт скоротився минулого року на 4,6 відсотка.

Вінницька область.