У минулому році до співпраці з державним концерном «Укроборонпром» було залучено 32 львівські підприємства, які виготовили продукції на 160 млн. грн. Цього року на «оборонку» працюватимуть майже 50 заводів та науково-дослідних установ. Про це йшлося у Львівській ОДА під час наради за участі генерального директора ДК «Укроборонпром» Романа Романова.

 

Після розриву зв’язків з Росією концерн розмістив замовлення на вітчизняних підприємствах, що дало можливість наростити виробництво і збільшити кількість робочих місць. Нині львівські заводи виготовляють спеціальні сидіння для бронемашин, датчики для військової техніки та інші необхідні деталі. Завдяки підписаному меморандуму про співпрацю між «Укроборонпромом» та облдержадміністрацією обсяги замовлень зросли на 50%. Львівщина отримає до 10% усіх замовлень концерну. На нараді керівників оборонних підприємств наголошувалось, що розширення співробітництва можливе насамперед за рахунок налагодження випуску високотехнологічної продукції, залучення інвестицій в імпортозаміщення, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників.


Голова Львівської ОДА Олег Синютка нагадав, що в 2014 році до 50% комплектуючих для старої військової техніки отримували з Росії. Зараз ситуація змінилася. До 80% запчастин виготовляють в Україні. Іншого виходу нема, бо Росія встановила жорстке ембарго на поставку будь-яких комплектуючих до військової техніки, яка не має західних аналогів. Який вихід із ситуації, продемонстрували на прикладі БТР-4, для якого вітчизняні підприємства нині випускають до 85% комплектуючих, а решту — країни Європи та США.


Підписання меморандуму також дозволило розширити кооперацію для виробництва та модернізації військової продукції на базі Львівського бронетанкового заводу. У планах на майбутнє — будівництво патронного заводу, який може запрацювати на Львівщині. Місцева влада готова надати майданчик і створити всі умови для запуску виробництва. Цю пропозицію, як і 10 інших варіантів будівництва заводу військової амуніції, буде враховано під час ухвалення остаточного рішення. «Концерн «Укроборонпром» торік на 100% виконав державні замовлення. Але це лише 30% всього виробництва, — наголосив генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов. — Ще 70% — це робота на експорт. Українське озброєння дуже цінується у світі завдяки своїй якості. Закиди про те, що Україна в умовах війни не повинна продавати зброю — це намагання знищити державний концерн. Якби концерн працював лише на державне замовлення, то за нинішнього фінансування працівники півроку сиділи б без роботи. Кожна продана одиниця техніки — це можливість отримати додатковий ресурс для посилення обороноздатності країни».

Львів.