Перший сільський підрозділ муніципальної поліції створено в селі Якушинці — в одному з найбільших населених пунктів Вінниччини. Ініціатором нової справи став сільський голова, колишній працівник міліції Василь Романюк. «Міста, де діє муніципальна поліція, входять до числа кращих з благоустрою, — розповів він «Голосу України». — Щоправда, такі структури є тільки у містах. «Списати» досвід сільської структури не було у кого. Самі розробили статут, положення. Нову структуру затвердили рішенням сесії у формі комунального підприємства».

 

Підрозділ муніципальної поліції має у своєму складі п’ять працівників — керівник, його заступник та інспектори. Як пояснив сільський голова, їх обирали на внутрішньому конкурсі. Головна вимога — досвід роботи з людьми. Мета — забезпечити належний благоустрій населених пунктів і порядок у громадських місцях. «Підрозділ муніципальної поліції не дублює функції Національної поліції, — наголошує Василь Романюк, — а забезпечує належний стан території і гарантує безпеку наших громадян».


Нині до складу сільради входить три села з населенням понад 11 тисяч осіб. На 30 квітня призначено вибори до Якушинецької об’єднаної територіальної громади, в якій загалом буде сім населених пунктів, це понад 15 тисяч мешканців.


В Якушинцях першими серед сільських населених пунктів створили Центр надання адміністративних послуг, відкрили пункт державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Вінницька область.