У Верхньодніпровську Дніпропетровської області до 203-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря відбувся флешмоб "Шляхами Шевченка -- духовного президента України".

 

На знімках:

 

під час екскурсії у музеї

 

поетичний флешмоб у Вехньодніпровську

 

Ідея організації та проведення заходу належить депутату районної ради Сергію Якименку. Разом зі своїми товаришами-однопартійцями він побував у районному Історико-краєзнавчому музеї, в якому директор Наталія Коновал розповіла гостям про те, що саме пов'язує Тараса Шевченка з Верхньодніпровщиною. Саме в цьому храмі історії депутати мали гарну нагоду побачити експонати, а також почули цікаві факти з життя українського генія поетичного слова.

 

Після цього верхньодніпровці, взявши із собою кілька примірників "Кобзаря", попрямували до пам'ятника Тарасу Григоровичу, де читали його вірші. Городяни, котрі проходили мимо, зупинялись, щоб послухати поезію, яка прославила українського поета на весь світ.

 

-- Не перестаю дивуватися величі таланту нашого Кобзаря, -- зізнався ініціатор акції С. Якименко. -- Більше того, щоразу знаходжу в його творах, що стали духовною скарбницею української нації, справжні розсипи поетичного багатства. З роками дедалі сильніше відчуваю глибину болю Шевченка у віршах "І золотої, й дорогої...", "Доля", "І виріс я на чужині", "Думи мої, думи мої...". А ще нині, як ніколи, актуальними сприймаються його рядки "Борітеся -- поборете", "Роботящим умам, роботящим рукам Перелоги орать, думать, сіять, не ждать І посіяне жать Роботящим рукам", "Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь".

 

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

Фото надано
Сергієм ЯКИМЕНКОМ.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України