У Кіптівській об'єднаній територіальній громаді, про становлення якої недавно писав "Голос України", проблемою є демографія -- як і скрізь на Чернігівщині, народжується дітей менше ніж помирає старих людей. Тож керівництво громади впровадило соціальну акцію -- кожне подружжя, яке народить дитину, отримує 20 тисяч гривень одноразової допомоги.

 

Як розповів голова Володимир Кучма, такий досвід він запозичив у Латвії: "Я, коли таке почув там, то зразу ж зателефонував своїм і наказав готувати документи для прийняття рішення сесією. Але обов'язковою умовою є проживання родини на території громади, бо дачникам свої гроші ми віддавати не хочемо".

 

Першою отримала сертифікат на 20 тисяч гривень молода родина Сергія та Юлії Хоменків. Глава родини працює в райцентрі, але проживає сім'я на території Кіптівської об'єднаної територіальної громади.

 

Як пояснив голова громади Володимир Кучма, такі само кошти видаватимуться і при народженні дітей у неблагополучних сім'ях. "Але, -- уточнює Володимир Кучма, - в таких випадках гроші будуть видаватися під контролем соціальних працівників".

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України