Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до Національного банку з проханням насамперед взяти під контроль валютообмінні операції, які мають сумнівний характер. Про це він повідомив під час учорашньої, спільної з головою НБУ Степаном Кубівим, прес-конференції. При цьому прем’єр запевнив, що уряд поважатиме незалежність Національного банку та не втручатиметься в його діяльність.

Кажучи про спільні завдання уряду та Нацбанку, А. Яценюк (на знімку) наголосив на необхідності негайного відновлення переговорів з Міжнародним валютним фондом та отримання коштів від міжнародних фінансових організацій. Він, зокрема, повідомив, що вже провів з цього приводу розмову з міністром фінансів США, керівництвом ЄС та міжнародних фінансових організацій.

Глава уряду повідомив, що Державна служба фінансового моніторингу має здійснити всі заходи щодо контролю за витоком коштів із України. «Коли мене інформують про те, що ідуть зняття з депозитних рахунків мільйонів доларів, думаю, це не 85 відсотків вкладників в Україні, які мають середні депозити в розмірі до 20 тисяч гривень», — сказав він та додав, що коли йде мова про зняття мільйонів доларів, а потім ці мільйони переносять до банківських скриньок — то це також роблять не прості громадяни України, а люди, які мають відношення в тому числі до колишньої влади і до тіньових доходів.

Прем’єр також висловився за значне зниження відсоткових ставок для реального сектору економіки та наголосив на важливості стабілізації фінансового і банківського сектору та економіки в цілому. «Картина дуже сумна, про це ми відверто заявляємо — уряд вживатиме вкрай непопулярні заходи для стабілізації економічної ситуації в країні», — попередив А. Яценюк та висловив переконання, що Верховна Рада та коаліція підтримають законопроекти, необхідні для отримання кредиту МВФ.

Степан Кубів, у свою чергу, повідомив, що Нацбанк уже вжив заходів впливу щодо восьми банків, які були замішані у валютних спекуляціях, а в 16 банках виявлені порушення нормативів НБУ. Крім того, до десяти банків направлені комісії для перевірки. 

Голова НБУ повідомив, що нині регулятор запровадив тимчасове обмеження на зняття валютних вкладів — у гривневому еквіваленті не більш як 15 тисяч на добу. «Національний банк ухвалив тимчасову постанову, що достроково повертати вклади у валюті за всіма типами договорів ми будемо того самого дня у будь-якій сумі, але це буде за курсом купівлі валюти в банку на день проведення операції. Отримання готівкових коштів в іноземній валюті з поточних депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати обмежується 15 тисячами гривень на добу», — сказав він. Що стосується гривневих вкладів, то тут жодних обмежень не передбачено.

Під час прес-конференції А. Яценюк також нагадав, що 2004 року, коли він виконував обов’язки голови Нацбанку, курс також спочатку обвалився до 8 гривень за долар, проте згодом його знову продавали по 5 гривень. «Тоді всі побігли знімати дострокові депозити і, відповідно, їм не заплатили відсотки по депозитах, а потім назад з банківських скриньок повертали ці депозити на банківські рахунки», — сказав він та закликав зберігати спокій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.