Місцеві громади Херсонщини нарешті зможуть отримувати реальну вигоду від родовищ корисних копалин, розташованих на їх землях. Раніше дозволи на їх розробку видавалися тільки в Києві, й узгодження із різноманітними інстанціями розтягувалося на роки -- не кажучи вже про "корупційну складову" видачі цих узгоджень.

 

Та після лібералізації законодавства й розширення прав самоврядування справа нарешті зрушила з місця -- одразу два приватні підприємства отримали "добро" на створення кар'єрів. У Бериславському районі одне з підприємств розроблятиме родовище вапняків біля села Бургунки, за яке боролося в судах та різноманітних інстанціях понад п'ять років. У селі вже визначили, що його відрахування до бюджету за користування надрами становитимуть до десяти мільйонів гривень щорічно. А тим часом далеко не кожне село у степовій Таврії нині може похвалитися такими доходами -- більшість з них хронічно дотаційні. Херсонська облрада узгодила також розробку Південно-Утлюкського родовища пісків, що за п'ятнадцять кілометрів від міста Генічеська. Ним займеться приватна херсонська фірма, яка добивалася цього також цілу п'ятирічку.

 

Звісно, будуть і додаткові робочі місця, і податки, але навіть не це головне. Донедавна пісок для будівельних потреб на Приазов'ї добували нелегально, просто розкрадаючи пляжі на курорті Арабатська стрілка, і жодними доходами з державою чи громадою браконьєри не ділилися -- навпаки, завдавали відчутної шкоди навколишньому середовищу. Тепер пісок для будівництва чи облаштування тих самих комунальних пляжів можна буде купувати в легальних постачальників, а не через браконьєрських посередників.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України